Ernst & Young: A németeket lehagyhatják a franciák és a britek

2022. május 31. 11:36

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég felmérése szerint a külföldi befektetők tavaly 841 projektet jelentettek be Németországban, tíz százalékkal kevesebbet az előző évinél.

2022. május 31. 11:36
null

Németországot az a veszély fenyegeti, hogy a külföldi befektetések telephelyeként lemarad a két európai vezető ország, Franciaország és Nagy-Britannia mögött az EY (Ernst & Young) könyvvizsgáló és tanácsadó cég Stuttgartban kedden ismertetett tanulmánya alapján. A felmérés szerint a külföldi befektetők tavaly 841 projektet jelentettek be Németországban, tíz százalékkal kevesebbet az előző évinél. Az európai listavezető Franciaország ezzel szemben 1222 beruházási projektet regisztrált, ami jelentős, 24 százalékos éves növekedést jelent. Az EU-n kívüli Nagy-Britannia 993 beruházási projektet jegyzett, két százalékkal többet az előző évinél. 

„Úgy tűnik, hogy Németország jelenleg vesztésre áll az európai beruházási telephelyek közötti versenyben” – mondta Henrik Ahlers, az EY igazgatótanácsának elnöke. Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból csak kismértékben csökkentette az ország vonzerejét a külföldi befektetők szemében. Franciaország pedig az elmúlt években fontos reformokat hajtott végre, és ezzel vonzóbb befektetési helyszínné tette magát – tette hozzá. „Németország kétségkívül nagyon erős és továbbra is versenyképes helyszín” – mondta Ahlers. Emlékeztetett a Tesla elektromosautó-gyártó új üzemére a brandenburgi Grünheide-ben és az Intel Magdeburgban bejelentett chipgyárára. Németországban azonban viszonylag hosszadalmas adminisztratív és engedélyezési eljárásokra kell számítani, valamint magasak az energiaköltségek is – jegyezte meg. 

A szakképzett munkaerő hiánya is távol tartja a potenciális befektetőket. „Németországban egyes régiókban és ágazatokban szinte teljes a foglalkoztatottság – azok, akik meg akarják vetni itt a lábukat, nagyon nehezen tudnak elegendő képzett munkaerőt találni” – fejtette ki az EY elnöke.

(MTI)

(Fotó: A megújuló energiával foglalkozó német BayWa r.e. AG cég úszó napelemei a nyugat-németországi halterni bányatavon 2022. május 3-án. A fotovoltaikus úszó erőmű 3 megawatt teljesítményre lesz képes évente, ami egy tipikus szárazföldi szélturbina teljesítményének felel meg. A 360 úszó elemen elhelyezett, 5800 modulból álló erőmű május 24-én áll üzembe és évente 1100 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, a fosszilis tüzelőanyagokból előállított azonos mennyiségű energiával szemben.MTI/AP/Martin Meissner)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GyurkaPista
2022. május 31. 15:06
Nem tudom igaz-e az E&Y megállapítása, de attól függetlenül TÉNY, hogy a németek iszonyatosan ráálltak szopórollerre, és folyamatosan mennek egyre gyorsabban egyre lejjebb... Gyakorlatilag az összes 21. századi technológiából kimaradtak, vagy marginálisak... Sehol egy Google, Apple, Tesla, Samsung, LG, Microsoft... (Film, zene, kultúra, ezekben végképp sehol sincsenek...) AZ autógyártásba kapaszkodnak, abban még kétségtelenül nagyon jók, de az elektromos autózással eltűnnek az előnyeik, a Tesla már most értékesebb, mint bármelyik német autógyár... Az elektromos autókba ráadásul informatikai kütyük kellenek, nem turbófeltöltő, meg magas nyomaték, meg chip tuning, meg ilyenek, és a kütyük tekintetében megint sehol sincsenek... Az önvezető autók terén is nagy a lemaradásuk... És a kínai meg koreai gyártókról még nem is beszéltem, pedig a KIA sokak szerint a mai kor volkswagene... Szóval, ha nem kapnak észbe mennek a kukába, és ők leszen a kalifátus legészakibb tartománya, ahonnan nincs visszaút... Mondjuk én rühellem őket, megérdemelnék a sorsukat, csak az a baj, hogy mi is szívnánk vele... Ez a németország már nem Brinkman professzor NSZK-ja... Szerintem amennyit mi mentünk előre, annyit ezek visszafele... 30 éve fényévekkel voltak előttünk, ahhoz képest rengeteget zárult az olló, szerencsére...
hátakkor
2022. május 31. 13:27
Németek szomi , depi, öngyi..
HunCsz
2022. május 31. 12:57
Emellett, hogy amilyen politikai elitje van a németeknek az nem szórul egy magyarázatra. Ezzel együtt miért lenne az olyan nagy baj, hogy a világ egyik legjobb ipara nem akar összeszerelelő üzeme lenni a lufi amerikának. Tesla helyett csináltak, Porsche Taykant, meg Mersedes EQS-et, stb.. stb..
Spiltyu
2022. május 31. 12:50
Mikor a 80-as évek végén először jártam Ausztriában, tátott szájjal bámultam hogy mi van ott. Sógor mondta akkor, hogy amennyivel Ausztriában magasabb az életszinvonal Magyarországhoz képest, Németországban annyival magasabb Ausztriához képest... Mi lett ebből a Németországból mára???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!