Politico: Az orosz olajra vonatkozó szankciókat enyhíteni fogják, hogy Magyarország se vétózzon

2022. május 30. 14:48

A Politico forrásai szerint az EU-s diplomaták haladást értek el, de majd az országok vezetői döntenek az ügyben.

2022. május 30. 14:48
null

Az EU vezetői a Politico által megismert tervek szerint az orosz olajra vonatkozó szankciók enyhítéséről fognak tárgyalni az államfői csúcstalálkozón, a nagyköveti találkozó után. A tárgyalások célja, hogy az uniós megállapodásnak hazánk is a részese legyen. Mint a Politico fogalmaz, hogy Magyarországot is a „fedélzetre hozzák”.

Szankciók a hajóval szállított olajjal kapcsolatban

Az uniós nagykövetek által előterjesztett megfogalmazás szerint

az orosz olaj csővezetéken történő szállítása ideiglenesen folytatódna, amíg a szankciókat a hajóval szállított olajra is alkalmazzák.

A terv az Európai Bizottság eredeti, az orosz olajimport „teljes betiltására” vonatkozó javaslatának gyengítését jelentené.

A csővezetékekről szóló kompromisszum segítene

A szövegezésről a küldöttek hétfő reggeli megbeszélései során állapodtak meg, és azt most elküldik az uniós állam- és kormányfőknek, hogy a mai napon Brüsszelben tartandó ülésükön megvitassák. A vezetők – köztük Orbán Viktor – nem biztos, hogy egyetértenek vele, és ha egyetértenek is,

a részleteken még sokat kell dolgozni, mielőtt bármilyen szankció hatályba léphet.

A csővezetékekről szóló kompromisszum segítene az olyan tengerparttal nem rendelkező országoknak, mint Magyarország, amely megakadályozta az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok importjának betiltásáról szóló megállapodást, arra hivatkozva, hogy egy ilyen intézkedés súlyos csapást mérne gazdaságára.

A csúcstalálkozó tervei szerint „az Európai Tanács egyetért abban, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag hatálya kiterjed az Oroszországból a tagállamokba szállított nyersolajra és kőolajtermékekre,

A csomagnak tisztességes versenyt és egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítania az EU egységes piacán, valamint szolidaritást az uniós országok között az ellátás hirtelen megszakadása esetén – olvasható a szövegben. A tervezet nem említ konkrét határidőt a csővezetéken szállított nyersolajra vonatkozó ideiglenes kivételre vonatkozóan, és kimondja, hogy a mentességnek „a lehető leghamarabb” meg kell szűnnie.

Innentől már a vezetőknél pattog a labda

Egy uniós diplomata szerint hétfő reggel nagy előrelépés történt a csomaggal kapcsolatban, de további technikai munkára van szükség. „A cél az, hogy ma politikai megállapodás szülessen” – mondta a diplomata. Két magas rangú uniós diplomata szerint

most már a vezetőkön múlik, hogy elfogadják-e az uniós nagykövetek által kidolgozott nyelvezetet.

Ha az uniós vezetők politikai megállapodást kötnek a csomagról, az EU Tanácsának még hivatalosan is meg kell állapodnia a szankciókról. Az egyik diplomata kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a vezetők a jelenlegi formájában aláírják-e a megfogalmazást, míg egy másik szerint a megfogalmazás olyan széleskörű, hogy nem sokat jelent, mivel a részletekkel kapcsolatos viták nagy része továbbra is megoldatlan.

Az Eurostat adatai szerint Oroszország az EU nyersolajtermelésének mintegy negyedét szállítja. Az Argus Media piackutató cég adatai szerint a csővezetékes importra vonatkozó szankciók kivétele a blokkba irányuló orosz olajeladások legfeljebb 30 százalékának mentességét eredményezné.

Nyitókép: Twitter

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Artemis
2022. május 30. 20:09
Nem és nem és nem!! Olajat és gázt nem érinthet az embargó. nem elegendő a csővezetéken érkező olaj mentessége a szankció alól, hiszen Ukrajna már belebegtette, hogy szeretné, ha valami történne azzal a Barátság kőolajvezetékkel. VÉTÓ vagy HUXIT!!!
irondome
2022. május 30. 16:21
Mi az hogy - idézem - átmeneti kivétellel? És ki dönti el, hogy mi jelent az átmeneti? Vigyázat!!! Ez csapda! Semmit nem lehet ennek a bagázsnak elhinni! Vezessék be tetszésük szerint maguk 26-an az embargót ahogy akarják, saját nemzeti hatáskörükben, ha akarják közös elhatározással, közös dokumentumban 26 tag aláírásával. Minket meg hagyjanak már végre békén! Ócska, esztelen, önsorsrontó társaság!
pitypang1125
2022. május 30. 16:09
Vétó. Tagállami szinten azt blokkólnak amit akarnak.
dezodor
2022. május 30. 15:58
Itt nálunk nem kevés agyilag retardált ember van: annak tapsikolnak ha drágább lesz 3x a tankolás. És ezzel együtt MINDEN. A keresetek nem fognak hozzá emelkedni, hiába gondolják egyesek. Egyértelműen az Orbán bukását várnák a gigantikus energiaár elszabadulástól, de a liberálisok hatalomgyakorlási módszerei csak fokoznák a válságot, utánunk a vízözön jelszóval. Nyilván majd az oroszok az unijó olajvásárlásától fogják abbahagyni. Leszarják. Mert számítottak erre is. Ja, kinek küldjek ukrán bombázós kivégzős videókat ? Az "ártatlan áldozat" ukrán hadsereg rémtetteiből egy best of.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!