A YouTube-on közvetít szexuális tananyagot gyermekek számára egy baloldali szervezet

2022. május 04. 16:51

Gyermekeknek szánt előadásmóddal, rajzfilmszerű megjelenítéssel fejt ki szexuális lobbitevékenységet egy baloldali szervezet. Teszi mindezt például a YouTube-on, ahol elvileg ilyet tilos csinálni.

2022. május 04. 16:51
null

A jelek szerint nem sérti a YouTube vonatkozó irányelveit annak a baloldali szervezetnek a tevékenysége, amelyik kifejezetten a gyermekek számára közvetít szexuális tananyagot az interneten. Az AMAZE nevű szervezet angol nyelven, a szexuális felvilágosítás témájában, a gender-ideológiára fókuszálva sugároz átlagos rajzfilmnek tűnő tartalmakat.

Megjegyzendő, hogy ez a gyakorlat érdekes,

jogon kívüli állapotot valósít meg például az olyan helyeken, mint Florida.

Ebben az államban ugyanis nemrégiben épp egy olyan törvényt fogadtak el, amely a jogalkotói szándékok szerint biztosítja a kizárólagos jogot a szülőknek arra, hogy eldöntsék, hogy mikor és milyen körülmények között avatják be gyermeküket azokba a problémákba, konfliktushelyzetekbe, amelyek a nemi éréssel, szexualitással és egyébként az LMBTI-jelenséggel kapcsolatban felmerülnek.

Ráadásul, a jelek szerint a floridai törvény üzenete hamarosan nem a kivétel, hanem a fő szabály lehet, legalábbis az Egyesült Államok bizonyos részein. Florida után Alabama, Ohio és Louisiana is hasonló jogszabályi megoldást fontolgat. Sőt Texas is csatlakozhat az említett államok mellé: Greg Abbott kormányzó bejelentette, hogy a szülői jogok kérdésével maga is foglalkozni kíván a következő parlamenti ülésszakban.

„Soha nincs korán elkezdeni”

A szervezet honlapját átböngészve kiderül, hogy a szexuális felvilágosításra fókuszáló tartalmakat kifejezetten gyermekek számára készítik. A honlap „Gyakori kérdések” rovatából például kiderül, hogy 

„soha nincs korán elkezdeni” a szexuális nevelést,

az AMAZE munkatársai ugyanis úgy hangsúlyozzák, hogy még a legfiatalabb gyermekeknek is vannak kérdéseik a testükkel, a nemekkel és a szexualitással kapcsolatban. Az AMAZE felvállalt célja, hogy tartalmaikkal segítsék a szülőket arra, hogy „komfortosan és magabiztosan” beszéljenek gyermekeikkel ezekről a témákról.

A honlapon található bemutatkozó-szövegben a munkatársak szólnak a szervezet küldetéséről is. Eszerint az AMAZE-t azért hozták létre, hogy világszerte segítsék a fiatal felnőtteket abban, hogy „egészségügyi szempontból pontos, kornak megfelelő, megerősítő és őszinte” szexuális felvilágosításban részesüljenek az interneten.

A szervezet videói a honlapon, a YouTube-on, az Instagramon, a TikTokon és a Snapchaten is elérhetők.

Népszerű YouTube-csatorna kicsiknek és nagyoknak

Az AMAZE népszerűnek mondható: 221 ezer feliratkozóval rendelkezik a YouTube-on, ahol nagyjából 60 milliós nézettséget produkál.

A The Federalist című lap ennek kapcsán egyik cikkében azt latolgatta, hogy vajon ez hogyan lehetséges, miközben a YouTube gyermekvédelmi irányelvei elvileg épp azt tiltják kifejezetten, amit az AMAZE közvetít. Az irányelvek szerint tilos ugyanis gyermekek számára felnőtteket érintő témákban tartalmat sugározni, ráadásul a platform a szexualitással összefüggő témák gyerekek számára fogyasztható formában történő feldolgozását is kifejezetten tiltja

Ehhez képest az AMAZE

a gender identitás, a pubertás és a szexualitás általános kérdései mellett az abortusszal, a születés-szabályozással, a maszturbációval, és a pornográfiával is foglalkozik.

Az AMAZE nemcsak a szülőket, hanem az iskolákat, nevelőket is segíti abban, hogy hogyan lehet a szexuális nevelést becsatornázni az oktatásba. Készítettek oktatóvideót például a gender-konform névelőkre, a szerteágazó gender-identitásokra vonatkozóan, de a nézők megtudhatják azt is, hogy hogyan válhat belőlük LMBTI-aktivista

Ezek a videók első ránézésre közönséges rajzfilmeknek tűnnek: a készítők tarka színekkel, játékos zenével, mesebeli karakterekkel dolgoznak – miközben arról beszélnek például, hogy „pornót sokan néznek”, mivel „elérhető és ingyenes”. 

Abortuszról, gyerekeknek

Egy másik videóban Sam, egy lila színű mesebeli lény magyarázza a nézőknek, hogy mik az alternatívái „a várandós személynek”. Az abortuszt a videóban „nagyon biztonságos” orvosi eljárásként mutatják be. Sam rámutat arra, hogy rendelkezésre állnak gyógyszeres és műtéti lehetőségek is. Utóbbira vonatkozóan elmondja, hogy

a magzatelhajtás egy rövid, nagyjából 10-15 perces, klinikákon, illetve kórházakban végzett beavatkozás.

A mesebeli lény a magzatnak a méhből való vákuumos kiszívását „gyengéd szippantásként” (’gentle suction’) mutatja be.

Sam jogászkodik is: elmagyarázza a fiataloknak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban tagállamonként eltérő szabályozás foglalkozik az abortusz kérdésével. Elmondja, hogy egyes helyeken egy kamasznak a szülő hozzájárulására van szükség ahhoz, hogy a beavatkozást végre lehessen hajtani.

Sam hangsúlyozza azonban, hogy a szülő szavát a bíróság felülírhatja, így jogi úton meg lehet kerülni a szülőket is. 

A lila mesebeli lény az életpárti tanácsadással foglalkozó terhességi krízisközpontokat (Crisis Pregnancy Center) „álklinikáknak” titulálja, amelyek „csak azért működnek, hogy megpróbálják lebeszélni az illetőt az abortuszról”. Elmondja, hogy ezek úgy néznek ki, és úgy is működnek mint az igazi abortuszklinikák, éppen ezért fontos, hogy az abortuszt fontolgató páciens érdeklődjön afelől, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújtanak az intézményben – nehogy „véletlenül” egy terhességi krízisközpontba kerüljön az illető.

Sam, a mesebeli lény ezen felül az abortuszellenességet hitkérdésnek tartja. 

„Miközben egyesek nem hisznek az abortuszban, mások úgy gondolják, hogy a terhes személynek képesnek kell lennie arra, hogy abortuszt hajtsanak végre rajta anélkül, hogy mások ítélkeznének felettük.” 

– veti össze összegző jelleggel az életpárti és a választáspárti érveket egymással Sam, a barátságos mesebeli lény.

Kettős mérce

A YouTube tehát a baloldali szervezet anyagait átengedte a szigorú szűrőkön. Máshogy járt a Prager University, egy konzervatív, nonprofit oktatási szervezet. Az AMAZE-hez hasonlóan a Dennis Prager amerikai konzervatív rádiós talkshow- és házigazda által alapított PragerU szintén rajzfilmszerű, rövid és közérthető oktatóanyagairól ismert.

A YouTube 2016-ban a PragerU huszonegy videójának elérését korlátozta

annak érdekében, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá „a nem megfelelő, vagy obszcén” tartalmakhoz – igaz, a PragerU nem közölt felnőtt tartalmat. Épp ellenkezőleg: a PragerU tartalmai kifejezetten a G-kategóriába (tehát a gyermekek számára is hozzáférhető kategóriába) esnek a tengerentúlon. A YouTube által 2016-ban korlátozott tartalmak között például a „Rasszista-e a rendőrség”, „Miért nem harcolnak a feministák a muszlim nőkért”, illetve a „Ki életpártibb: Európa vagy Amerika?” című videók szerepeltek.

A Google ekkor tagadta a cenzúravádat, jóllehet hozzátette, hogy a cég valóban fontolóra veszi a videó szándékát és fókuszát, amikor korlátozó intézkedést mérlegel.

Kép: Emma Kim / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2022. május 11. 23:42
Látod, azt sem tudjátok miről beszéltek.
Chardonnay99
2022. május 11. 23:41
Ami rombolás és pusztítás, azt a balosok támogatják. Persze ha egy hagyományos családmodellt pozitívan bemutató videó lenne, tíz perc alatt letiltanák.
néhai Ch.Pilot
2022. május 09. 11:59
Hazugság. gyermekkorúaknak mindenféle szexuális oktatás tilos, akár homo, akár hetero, mert pedofília, komcsikám!
kohe
2022. május 09. 11:59
Hihetetlen hogy az ilyenek nem tudnak leállni. Kiharcolják a világ gyűlöletét, és az ordas nagy maflást minden normális embertől! Nem elég nekik hogy a degenerációjuk miatt nem kerülnek sem börtönbe sem a Lipótra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!