Miért fontos Orbán az amerikai konzervatívoknak?

2022. július 21. 18:00

Az amerikai és a magyar jobboldalt egyformán aggasztja, hogy a Nyugat képtelen egységesen fellépni a háború kapcsán – írja Orbán Balázs a svájci Weltwoche hasábjain.

2022. július 21. 18:00
null
Greczula Levente László

Galileo Galilei a pisai ferde toronyból ledobott vasgolyók példáján keresztül bebizonyította, hogy nem számít, milyen nagy vagy súlyos egy tárgy, a gravitáció egyformán hat rá. Valahogy így van az Egyesült Államok és Magyarország esete is: az egyik egy kontinensnyi szuperhatalom, a másik egy kis ország Európa közepén, és mégis, a két ország konzervatív politikusai az elmúlt években egyre inkább egymásra találnak és ugyanabba az irányba tendálnak – így kezdődik Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója esszéje, ami a svájci Weltwochéban jelent meg.

Orbán szerint ez abban is megnyilvánul, hogy „a republikánus párt legfontosabb rendezvényét”, a Conservative Political Action Conference-t (CPAC) nemrégiben Budapesten rendezték meg. A politikus szerint ennek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni, hiszen a párt először hozta el Európába ezt a rendezvényt – méghozzá éppen Budapestre. Ez a történet most folytatódik, hiszen Orbán Viktor augusztus 4-én Texasban mond beszédet az ottani CPAC-en.

Ugyanazokkal a problémákkal küzdenek itthon és Amerikában

„Meggyőződésem, hogy a kölcsönös érdeklődés alapja az, hogy a magyarországi konzervatív jobboldal és az amerikai republikánusok ugyanazokkal a problémákkal küzdenek” – írja Orbán Balázs. A progresszív baloldal és a liberálisok utópisztikus elképzelései aláássák a nyugati civilizáció legalapvetőbb értékeit, és hiába nyerték meg a konzervatívok és a liberálisok közösen a hidegháborút, utóbbiak az elmúlt harminc évben az előbbiek ellen fordultak – véli a politikus, aki szerint

a magyarországi konzervatívoknak több tapasztalatuk van az ezzel való megküzdésben, mint nyugati társaiknak, hiszen itthon a liberálisok és a baloldaliak már 1994-ben összefogtak.

„Nem véletlen, hogy Orbán Viktor tizenkét pontban fogalmazta meg a konzervatív siker receptjét a CPAC-es beszédében” – írja Orbán Balázs.

A miniszterelnök politikai igazgatója kiemeli: a konzervatívoknak végre merniük kell a saját szabályaik szerint játszani, nem hagyhatják, hogy az ellenoldal a saját koordinátarendszerébe kényszerítse őket. A nemzeti érdeket kell képviselni az ideológiák helyett, saját médiára van szükség és erős gazdaságpolitikát kell folytatni – idézi fel a miniszterelnök pontjait Orbán Balázs. Legalább ilyen fontos az egyre összetettebb valóság megértése olvasmányokon keresztül – és a hit. „Hit nélkül az ember abba a csapdába eshet, hogy azt hiszi, mindent megtehet. A történelem azt tanítja nekünk, hogy ez után következik a legnagyobb keserűség” – írja a politikus.

Közösek az aggodalmak

A szerző szerint a republikánusok és a magyar jobboldal is felismerte, hogy a baloldaliak és a liberálisok szövetsége nagyon veszélyes, mert alapjaiban akarja átalakítani a társadalmat, amiben élünk. „A szólásszabadságot és tágabb értelemben véve az emberi jogokat a tolerancia és a politikai korrektség jegyében korlátozzák:

emellett a tervszerű lakosságcsere is aláássa az állami szuverenitást” – állítja Orbán Balázs, aki szerint Magyarországon sikerült megálljt parancsolni ennek a folyamatnak, ez pedig a tengerentúli konzervatívok érdeklődését is felkeltette.

„Úgy látom, a republikánusok ugyanazzal az aggodalommal szemlélik az amerikai progresszívek háborús politikáját, mint mi” – írja Orbán. Szerinte kifejezetten riasztó az a valóságtagadás, amivel az egyszeri polgárokra akarják terhelni a háború költségeit. „Amíg nekünk a háború és a szankciók minden gazdasági következményével számolnunk kell, a Biden-adminisztráció egyoldalúan felmondta a Magyarországgal kötött, a kettős adózás megelőzéséről szóló megállapodást, hogy így kényszerítse rá Magyarországot a globális minimumadó elfogadására, ami nagyban rontaná gazdaságunk versenyképességét” – emlékeztet a politikus. Úgy látja:

az amerikai és a magyar konzervatívokat egyformán aggasztja, hogy mennyire nem képes egységesen fellépni a Nyugat ebben a helyzetben,

miközben nyilvánvaló, hogy a szankciók csak meghosszabbítják a háborút, a fegyverszállítások pedig csak olajat öntenek a tűzre.

Orbán kijelenti: természetesen nincs szó arról, hogy a republikánusok és a magyar konzervatívok mindenről ugyanazt gondolják, mint ahogy az Egyesült Államok érdekei sem mindig egyeznek hazánkéival – az elmúlt években viszont megtanultak túllépni ezeken az ellentéteken. „A progresszív oldal átfogó, jól szervezett és mélyen beágyazott nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Ez döbbentett rá bennünket arra, hogy nekünk is kapcsolódási pontokat kell keresnünk és a közös dolgainkra kell építenünk ott, ahol egyeznek az értékeink, vagy ahol az érdekeink egybeesnek. Csak így van esélyünk a sikerre” – zárja sorait a miniszterelnök politikai igazgatója.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. július 21. 22:58
A Soros áfium ellen való orvosság licenszét akarják átvenni Orbántól. Anélkül nem fog menni
figyelő4322
2022. július 21. 19:45
Szerintem Magyarországnak inkább az európai jobboldallal lenne fontosabb összefogni. Persze fontos az amerikai is, hiszen az ottani konzervatívok, különösen ha többségük van a Kongresszusban, inkább kiállnának mellettünk, mint a woke bal-lib oldal, ami most 'uralkodik'. Mindkettő fontos számunkra, de az EU jobboldala még inkább életbevágó. Az az egyik probléma, hogy az európai jobboldal most kevés országban elég erős ahhoz, hogy kormányra kerüljön. Viszont Orban terve, hogy létrehozzon egy erős pártszövetséget az EP-ben fontos lépés lenne. Most az ukrán háború minden jót jegel az EU -ban, de ahogy a körülmények rosszabbodnak különösen nyugaton, lehet a jobboldalnak esélye.
nempolitizálok
2022. július 21. 19:27
Nálunk a ballibsi oldal tartós vereségének több oka van. Külföldi támogatóik által rájuk kényszerített nemzetellenes döntések, szólamokban nagyon erősen demokraták és szabadelvűek, de a gyakorlatban ezeket ugatják, képzetlen, fantáziátlan, de annál nagyobb arcú csinovnyik és politikusi gárda. Nem csoda, hogy 1989 óta soha nem volt sikerszériájuk sem gazdasági, sem politikai téren. 8 év ballibsi kormányzás eredménye viszont a nemzeti oldal hihetetlen megerősödése, a sikeres nemzeti alapú gazdaságpolitika, az ország és a kormány tekintélyének jelentős külföldi növekedése. Ez a libsi világra is igaz, Orbán az egyik legfontosabb ellenségük, mindent elkövetnek, hogy kicsinálják.
Zsolakomarom
2022. július 21. 18:26
A konzervativ kormanyok alatt ugyanugy ment az Ukrajna mutyi Szoval barmit hazudtak Orbannak, abbul semmi nem lesz. Ok is a fegyvereladasban erdekeltek, mint a demokratak, ebben nincs pardon. Orban, aki beket akar, az ellensege amerikanak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!