Felmérés: A hollandok kétharmada leállítaná a migránsok befogadását

2022. augusztus 04. 16:26

A mintegy 28 ezer válaszadó 78 százalékát aggasztja a Hollandiában kialakult befogadási válság.

2022. augusztus 04. 16:26
null

A hollandok kétharmada azt szeretné, hogy a kormány ideiglenesen állítsa le a menedékkérők befogadását – írta az NlTimes hírportál az EenVandaag című hírműsor közvélemény-kutatására hivatkozva. A mintegy 28 ezer válaszadó 78 százalékát aggasztja a Hollandiában kialakult befogadási válság. Egyesek amiatt aggódnak, hogy az ország legnagyobb menekültszállása, a Ter Apelben lévő regisztrációs központ hónapok óta túlzsúfolt, a menekültek embertelen körülmények között élnek. Másokat az aggaszt, hogy menekültek elszállásolása további feszültségeket okoz az egyre szűkülő lakáspiacon. Az EenVandaag honlapján közzétett felmérésből kiderül, hogy többen igazságtalannak érzik, hogy a menekültek elsőbbséget élveznek a szociális lakásokhoz való hozzáférés terén.

A többség, a válaszadók 61 százaléka, elvileg a háború elől menekülők befogadása mellett van,

azonban a válság megoldására irányuló kormányzati terveket kevéssé támogatják.

A holland kabinet olyan törvény előkészítésén dolgozik, amely arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy menekülteket fogadjanak be származási országtól függetlenül. A felmérésben részt vevők 55 százaléka ellenzi ezt az elképzelést. A megkérdezettek 69 százaléka azt támogatná, hogy a kormány ideiglenesen állítsa le a menedékkérők befogadását, azonban Eric van der Burg menekültügyekért felelős államtitkár szerint ez ellentétes a nemzetközi joggal és a holland idegenrendészeti törvénnyel.

A holland kormány több hónapja tartó válsághelyzettel néz szembe, ugyanis nem tud elegendő férőhelyet biztosítani az országba érkező menekülteknek. A helyhiány miatt élhetetlen körülmények alakultak ki a menekültközpontokban, emiatt egy menekültjogi szervezet perrel fenyegeti a hágai vezetést. A menekültügyi válsághelyzetet az is súlyosbítja, hogy az országos menekültügyi ügynökség kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzd. A helyi lapok szerint a szervezet az összeomlás szélén áll, mintegy ezer betöltetlen munkahellyel. A helyzet hasonló a holland bevándorlási hivatalban is, ahol nincs elég pénz és munkaerő ahhoz, hogy megfelelően működjék, így a menedékkérelmek elbírálása már régóta akadozik.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2022. augusztus 04. 20:21
Hát, a brexitnél is azt mondták az angoloknak elegük lett a bevándorlókból, ezért mondtak nemet az unióra. Azt viszont kevés helyen lehetett olvasni, (pl. a Mandin is) hogy az angoloknak nem a pakikból, indusokból, négusokból lett elegük anno hanem a kelet-europaiakból. Mert azok már az ő munkájukat veszélyeztették, míg a négusok, a pakik az alja munkát csinálták, amit angol nem. Lehet itt is erröl van szó. A "bevánorlón" nyugaton közel sem azt értik, akikre mi egyértelműen gondolunk..
fatman
2022. augusztus 04. 19:49
jó, akkor miért szavaznak a mocsok Ruttéra?
szájmontemplár
2022. augusztus 04. 19:37
Hollandia kis ország kis nemzet. Mire észbe kapnak ők lesznek a kisebbség. Kár játszani a patriótát. Ez a hajó végérvényesen elment. Attól kell hánynom több ny-európai országból ide, a "mocskosrasszistahomofóbxenofób" Magyarországra jönnek mert itt biztonság van és tényleges szólásszabadság amit az a kormány biztosít, amit a progresszívnek hazudott nyugat non stop savaz!
balbako_
2022. augusztus 04. 19:20
Ha megszondáznák a többi EU országot ott is hasonló eredmények születnének. Igenis Európa népeinek teli van a hócipője a migránsokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!