Örvendeznek az iráni lapok Salman Rushdie megkéselésén

2022. augusztus 13. 13:14

Az íróra Irán egykori vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah 1989-ben mondta ki az iszlám halálos ítéletet, a fatvát.

2022. augusztus 13. 13:14
null

Salman Rushdie írót pénteken támadták meg, az író súlyos állapotban van, lélegeztetőgépen tartják, egy szemét pedig akár el is vesztheti. 

A Rushdie-t ért támadást az iráni sajtó is kommentálta, a Reuters gyűjtése alapján pedig egyenesen örvendeznek, hogy valaki késsel támadt egy 75 éves íróra. Egy bizonyos Khorasan News például a következő címmel számolt be a támadásról, mellékelve egy fotót, amelyen Rushdie-t kórházba szállítják:

A cikk szövegtörzsében aztán azzal folytatják, hogy Rushdie korábban megsértette Mohamed prófétát:

Egy másik weblap, az Asr Iran azt írja: megtámadták Salman Rushdie-t, aki

Végezetül pedig a Vatan Emrooz nevű újság címlapon közölte a szörnyű támadást, azzal a címmel, hogy „Kés Salman Rushdie torkában”:

Mivel vívta ki Rushdie az iszlám világ gyűlöletét?

Salman Rushdie-ra 1989-ben Irán egykori vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a „Sátáni versek” miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, évekig bujkálnia kellett. Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban, egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a vérdíjat.

Nyitókép: Joel Saget / AFP 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dragov
2022. augusztus 13. 20:30
Csak kérdezem! A Salman az Salamon? Mert akkor sok minden érthető vele kapcsolatban!
kaltran
2022. augusztus 13. 18:20
Valamit nem értek. Már nem jár mellé testőr? Egy ürge csak lazán felsétál a színpadra és 126-szor szúr?
ZeroTadpole8073
2022. augusztus 13. 16:54
Kedves Író Úr! Tudja mi a különbség a radikális iszlám, a radikális szélsőbal és a mágikus realizmus között? Kb. semmi. Jobbulást.
Megtalálta
2022. augusztus 13. 16:51
Az Iszlám sosem a toleranciájáról volt híres, szóval aki az iszlámot kritizálja, főleg kigúnyolja, az jobb, ha tudja, hogy mit csinál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!