Spiró György: A bevándorlás miatt összeolvad majd az iszlám és a kereszténység

2022. augusztus 29. 11:22

Az író szerint ettől a legtöbb hívő fél, pedig „előbb utóbb be fog következni, hiszen a vallás gyökerei hasonlók és a struktúrája ugyanúgy az egyistenhit”.

2022. augusztus 29. 11:22
null

A Három az igazság című klubrádiós műsor vendégei Hatos Pál történész, jogász és Spiró György író-költő voltak. A téma a kereszténység volt.

Az író szerint függetlenül attól, hogy valaki hívő vagy sem, ez a millió felé ágazott világvallás az egész európai és nyugati világ alapja volt. Hozzáteszi, hogy bár a katolikus egyház egyszerre szellemi, lelki és világi intézmény, a politikai kereszténység és a hitbéli kereszténység nem ugyanaz.

Spiró szerint nem kérdés, hogy kit nevezhetünk kereszténynek, hiszen ezt Pál apostol pontosan meghatározta: „keresztény az, aki hisz abban, hogy Jézus Krisztus eljött, megölték és feltámadt”

Az író szerint az ember antropológiai értelemben vallásos vadállat.

Ő ugyan nem hívő, de arra a következtetésre jutott, hogy az ember nincs meg vallás és hit nélkül. Úgy véli, minden hit alapja a halálfélelem, az egyén rettegése a haláltól.

Az író úgy véli, a katolikus egyház nem nevezhető jobboldalinak. Bár szerinte az egyházak egyetemessége az elmúlt kétszáz évben jelentősen sérült, ennek ellenére feladatuknak tartaná, hogy a felvilágosodás óta létrejött vallásos jellegű nacionalizmusokat kibékítsék egymással. De úgy látja, ebben az egyházak nem teljesítettek jól, és erősen hajlanak arra, hogy nemzeti egyházakká alakuljanak.

Emlékeztetett, hogy a Bibliában is leírták az egyistenhitek rokonságát. A keresztény egyház zsidó csoportosulásként kezdte, a muszlim vallás pedig mindkét vallásból merít. Spiró szerint,

pár száz év múlva elérjük a bevándorlásnak azt a fokát, amikor az iszlám hitbélileg és szellemileg keveredni fog a kereszténységgel.

Ettől a legtöbb hívő fél, pedig ez előbb utóbb be fog következni, hiszen a vallás gyökerei hasonlók és a struktúrája ugyanúgy az egyistenhit – áll a Klubrádió oldalán.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja vissza.

Fotó: Spiró György író a 70. születésnapján tartott köszöntésén a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2016. április 5-én.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Összesen 372 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. augusztus 30. 13:48
Van itt egy globális hatalom. Katolikus egyháznak hívják lassan 2 ezer éve üzemel, sokkal több mint kevesebb sikerrel. Az eltelt idő különböző kihívásokkal szembesült: volt emberek által végbevitt szakadások darabolták, volt akik belülről, volt aki kívülről próálta megváltoztatni, inkább kevesebb mint több sikerrel. Meg van egy másik globális hatalom, amelyiknek neve nincs, de vagy szövetkezve vagy felhasználva más erőket ezt a Katolikus egyházat akarja eltüntetni, ha lenne egy atomháború, alighanem fontos lenne, hogy járulékos veszteségként Róma mindenképpen elpusztuljon. És akkor ennek a nevenincs erőnek az egyik hasznos idiótja azt mondja, hogy ha nem megy erővel, akkor majd megy ésszel. Kezdetnek meg lehetne próbálni a békés együttélést (hogy mi az, az ők mondják meg, a sikerességét ők állapítják meg), azán majd egyszer csak keveredni fog. Csakhogy a víz az olajjal nem keveredik. Sem rázva sem keverve, nyugalomban szépen elkülönülnek. Pedig mind a kettő folyékony.
Szuper
2022. augusztus 30. 09:29
Mondá ezt egy ateista, akinek fingja nincs az iszlámról...! Szánalmas. :-))))))))))))))
Sulammit
2022. augusztus 29. 22:27
"Úgy véli, minden hit alapja a halálfélelem, az egyén rettegése a haláltól." Ezt a hülyeséget az ujjából szopta? A keresztények pont, hogy nem félnek a haláltól. A muszlimok sem.
Palepoli
2022. augusztus 29. 20:49
jönnek a szarból a mélyspirók
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!