A sajtószabadság védelmében sértené meg Brüsszel a sajtószabadságot

2022. szeptember 15. 09:07

Az európai lapkiadók ellenzik az Európai Bizottság által jegyzett médiatörvény-tervezetet.

2022. szeptember 15. 09:07
null

Európa-szerte komoly felháborodást váltott ki az Európai Bizottság által nemrég megszellőztetett médiatörvény-tervezet, amely európai lapkiadó egyesületek szerint súlyosan sértené a sajtószabadságot – írja a Magyar Nemzet. A cikkben ismertették, hogy a Bizottság a héten tárgyal majd a tervezetről, amely egyes tagállamokban állítólag átláthatóbbá tenné a médiatulajdonlással kapcsolatos szabályozásokat. Mindemellett a tervezet szól egy új európai médiatanács felállításáról is, amely minden olyan esetben közbelépne, amikor a médiapiaci változások nem felelnek meg az uniós szabályoknak. Hozzátették, hogy a tanács véleményt alkotna a médiapluralizmusra és a szerkesztőségi függetlenségre hatással lévő összefonódásokról, médiafúziókról.

Az Európai Bizottság azt várja a törvénytől, hogy az megvédi az újságírókat és a szerkesztőségeket a politikai nyomásgyakorlástól

A jogszabály lehetővé tenné, hogy annak be nem tartása esetén eljárást kezdeményezzenek az Európai Bíróságon – olvasható a lapban.

Európai Kiadók Tanácsa:  Brüsszel bele akar szólni a kiadók és szerkesztőségek napi működésébe

A Nemzet rámutatott arra is, hogy az európai lapkiadók ellenzik a kezdeményezést: az Európai Magazinmédia Szövetség és az Európai Lapkiadók Szövetsége szerint a tervezet sértheti a befektetés és a vállalkozás szabadságát, és nem indokolt a médiaszabályozás európai szintű harmonizálása sem.

„Elfogadhatatlan, hogy a médiaszabadság védelmét célzó javaslat éppenséggel a kiadók szerkesztési szabadságának elvét, a sajtószabadság egyik lételemét kívánja felülírni” – közölte az Európai Lapkiadók Szövetsége. Hangsúlyozták, az Európai Unió történetében először a lapkiadókat és a szerkesztőségeket az Európai Bizottság irányította médiahatóság felügyelete alá helyeznék  – panaszolta közleményben az Európai Kiadók Tanácsa is. Úgy vélik

Brüsszel bele akar szólni a kiadók és szerkesztőségek napi működésébe.

A szervezet szerint nem is lehetséges az egész unióra egységesen megszabott médiatörvényt alkotni a nemzeti különbözőségek miatt – hívták fel a figyelmet.

Magyar Lapkiadók Egyesülete: A tervezet számos, a sajtószabadság alapelveit fenyegető veszélyt tartalmaz

„A nyilvánosságra hozott szöveg számos, a sajtószabadság alapelveit fenyegető veszélyt tartalmaz” – olvasható Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete elnökének a Magyar Nemzethez is eljuttatott közleményében. Mint fogalmazott. a tervezet megfosztaná a kiadókat a szerkesztési irányvonaluk meghatározásának szabadságától, és felelősségre vonná őket a tartalomért, amelybe nem lehetne beleszólásuk.

„Kizárólag a kiadó az, aki erkölcsi, jogi, pénzügyi és politikai felelősséget vállal a kiadványaiért és tartalmáért. A kiadók viselik kiadványaik sikerének vagy kudarcának teljes kockázatát.

A szerkesztési szabadságukba való ilyen beavatkozás felborítaná a sajtószabadságot, valamint a befektetés és az üzleti élet szabadságát”

 – közölte Kovács Tibor a közleményben.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leakis
2022. szeptember 15. 16:51
Rákóczi imája: Úristen, Hozzád fordulunk a megpróbáltatásnak e nehéz napjaiban, Népeknek és seregeknek Ura és Istene. E nemzet küzd jogaiért és igazságáért, s Hozzád emeli esdő tekintetét, mert egyedül Tőled várhatja szabadulásának óráját. Te az igazság kútfeje és a kegyelem kimeríthetetlen forrása vagy. Ki parancsaidról megfeledkezett népednek időnként a szolgaság jármát adod, hogy megtörve gőgjét, a büntetésben igazságot, a megbocsátásban kegyelmet nyújts. Bevalljuk, Urunk, őseink nyughatatlanságát, beismerjük mindennapi vétkeinket, melyekkel ellened támadva, ostorodat valóban megérdemeljük. Urunk, tekintsd mégis néped sóhaját, hallgasd meg a szegények, özvegyek és árvák hozzád felsíró jajkiáltásait! Tekints az engesztelésre kész ártatlanokra, és ne feledkezzél meg irgalmasságod cselekedeteiről, melyekkel hajdan oly kegyesen elárasztottad szolgaságban sínylődő választott népedet. Üdvözítő Istenember, Jézus, ki egykor vérkönnyeket hullattál a veszendő Jeruzsálem felett, tekints kegyesen a mi sanyargattatásunkra, s oltalmazd ezt a szép hazát. Vezéreld cselekedeteinket, erősítsd karunkat, hogy egyesült erővel szolgálhassunk akaratodnak. Add, hogy rendelkezésed útjáról le ne térjünk, hanem igazságtételeid őreivé lévén, utunk békességben és nyugalomban vezessen tehozzád! Ámen”
Takagi
2022. szeptember 15. 15:15
Ott ez természetes.
Inimma
2022. szeptember 15. 14:21
Mikor kell felkelnem? Mit kell reggeliznem? Hol kell munkát vállalnom? Mit kell ebédelnem? stb. Végre szabad lehetek és demokratikus.
kailniris
2022. szeptember 15. 14:09
Fogadjunk, hogy ezzel médiatörvénnyel is minket akarnak csesztetni. Azt kötve hiszem, hogy a német pártállami sajtót fogják ezzel vegzálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!