Dán védelmi miniszter: Újabb fronton fokozódhat az orosz katonai aktivitás

2022. szeptember 12. 16:33

Morten Bodskov szerint erre a NATO-n belüli szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni.

2022. szeptember 12. 16:33
null

A jövőben fokozódhat az orosz katonai aktivitás a Balti-tenger térségében, amire a NATO-n belüli szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni – jelentette ki Morten Bodskov dán védelmi miniszter hétfőn Varsóban, miután lengyel hivatali partnerével tárgyalt.

A Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel közös sajtóértekezleten Bodskov úgy értékelte, hogy

az ukrajnai háború évekig elhúzódhat,

a Balti-tenger térségében pedig biztosan növekedni fog az orosz aktivitás.

Dánia számára a balti-tengeri medence rendkívül fontos térség, ezért az orosz lépésekre a szövetségesekkel folytatott szorosabb együttműködéssel és elrettentéssel kell válaszolni – húzta alá.

Blaszczak kiemelte a két ország együttműködését a NATO gyorsreagálású erőit koordináló, dán-lengyel-német vezetésű, az északnyugat-lengyelországi Szczecinben működő parancsnokság keretében.

Széleskörű biztonsági együttműködés

Kitért a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködésre is, utalva a Norvégiából a dániai hálózaton keresztül a Balti-tenger alatt Lengyelországba vezető Baltic Pipe gázvezetékre, amelyet tervek szerint szeptember végén állítanak működésbe. „A biztonsági együttműködésünk ezért nagyon széleskörűen fogható fel” – jegyezte meg a lengyel kormányfőhelyettes.

Blaszczak közölte:

Lengyelország és Dánia elégedettséggel fogadják, hogy hamarosan Svédország és Finnország is csatlakozik a NATO-hoz.

Mint elmondta, Bodskovval megvitatták a Baltikum biztonsága mellett az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatását, valamint a lengyel-dán katonai együttműködés megerősítését.

(MTI)

Nyitókép: FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGENCY / AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. szeptember 13. 02:52
Ekkora az összeborulás, most már nem hallgatják le a dánok a komplett EU-t az amerikaiak számára? Csak kérdem.
luzitanxaver
2022. szeptember 12. 17:05
Sehol egy nő, hát milyen védelmi minisztérium az ilyen?
123321
2022. szeptember 12. 16:47
nácitlanítani kell Dániát is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!