Este hétig a választásra jogosultak alig több mint fele ment el szavazni Olaszországban

2022. szeptember 25. 22:43

Este hét óráig a szavazásra jogosultak 51,1 százaléka adta le voksát, ami több mint hét százalékponttal alacsonyabb részvételi arányt jelent a 2018-as parlamenti választásokon este mérthez képest – közölte a belügyminisztérium vasárnap.

2022. szeptember 25. 22:43
null

Öt évvel ezelőtt az este hétkor mért részleges részvételi arány 58,4 százalékos volt. Most a legtöbben, 59,7 százalék Emilia-Romagna tartományban szavazott, miközben öt évvel ezelőtt este hétig 62,2 volt az arányuk. A legkevesebben a déli Calabriában mentek el voksolni, 36,9 százalék, az öt évvel ezelőtti 49,6-hoz képest.

A legnagyobb csökkenés Campaniában figyelhető meg, ahol a 2018-as parlamenti választásokhoz képest mintegy

tizennégy százalékkal volt alacsonyabb az este hétkor mért részvételi arány.

A déli térségekben vasárnap rendkívül rossz volt az idő.

Elemzők rámutattak, hogy az alacsony részvételi arány az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát csökkentheti, hiszen az országnak ezen a részén eddig a Giuseppe Conte vezette párt számított a legnépszerűbbnek. Az este tizenegy órás urnazárást a pártok székházaikban és a választásokra felállított sajtóközpontokban várják.

Mintegy négyszáz olasz és külföldi újságíró akkreditáltatta magát a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) választási központjába, amelyet egy római szállodában alakítottak ki. Az utoljára két hete közölt felmérésekben a Meloni vezette jobboldali koalíció majdnem húsz százalékpontos előnyt mutatott az Enrico Letta vezette baloldalhoz képest.

Giorgia Meloni az urnazárás előtti utolsó órákban a közösségi oldalán közölt tréfás videót, melyen kezében egy-egy sárgadinnyét, olaszul melonit tart.

Nyitókép: Andreas Solaro/AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concret
2022. szeptember 27. 13:15
A centrum helyét egyszerűen a szavazói többség határozza meg.
misi53
2022. szeptember 25. 23:46
Csak óvatosan az olaszokkal, jól kozmetikázott románok ! Arrivederci roma !
Squalline
2022. szeptember 25. 23:09
A BBC az exit poll alapjan azt valoszinusiti, hogy Meloni-ek nyernek. Termeszetesen nemes egyszeruseggel "far-right"-kent aposztrofaljak. "Far-right Giorgia Meloni set to win Italy's elections and is on course to become first female PM - exit polls"
Expert0418
2022. szeptember 25. 23:07
ferhófstádt hozta a formáját :-) euronews 22:12 ....egy idős nőről osztott meg képet, akinek a nyakába akasztott papírján az olvasható "Mussolini ideje alatt születtem, nem akarok Meloni ideje alatt meghalni". Verhofstadt annyit tett hozzá a képhez, hogy "ne hagyjuk, hogy 2022 olyan legyen mint 1922. Olaszország sokkal jobbat érdemel"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!