ENSZ: újraindulnak a hajóellenőrzések a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében

2022. október 31. 12:26

Oroszország a hétvégén felfüggesztette részvételét az egyezményben.

2022. október 31. 12:26
null

A török és ENSZ-csapatok újrakezdték a hajóellenőrzéseket a fekete-tengeri gabonaexportról szóló megállapodás keretében – közölte az ENSZ-szóvivője hétfőn, miután Oroszország a hétvégén felfüggesztette részvételét az egyezményben.

Oroszország közölte, hogy „határozatlan időre” felfüggeszti közreműködését az egyezségben, mert nem tudja „szavatolni a polgári hajók biztonságát”, miután a fekete-tengeri flottáját megtámadták. 

Az ENSZ közölte, hogy hétfőn megállapodott Ukrajnával és Törökországgal 16 hajó – 12 ukrán kikötőből kifelé tartó és 4 befelé tartó – haladási tervéről, és a nap folyamán 40 kifelé tartó, Isztambul közelében horgonyzó hajót kíván ellenőrizni. Ezzel egy időben

Franciaország bejelentette, azon dolgozik, hogy Ukrajna szárazföldi útvonalon exportálhasson élelmiszert

Lengyelországon vagy Románián keresztül, ne pedig a Fekete-tengeren át.    

Marc Fesneau, az agrártárca vezetője az RMC rádiónak kijelentette: olyan rendszer kidolgozásán munkálkodnak, amely nem teszi ki a szállítmányokat Vlagyimir Putyin orosz elnök jó vagy ebben az esetben rossz akaratának. A búza és a kukorica ára egyaránt emelkedett hétfőn, miután Oroszország kilépett a megállapodásból. Fesneau azt mondta, hogy a francia fogyasztók számára „nem lesz közvetlen következménye” az orosz lépésnek.

(MTI)

Nyitókép: ESRA BILGIN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2022. október 31. 15:03
Az ukrán gabona: - nem ukrán, hanem USA gabona (a felvásárolt földekről való - nem Afrikába megy, hanem Franciaország és Olaszországba az állatok takarmányozásához - ettől aztán nem lesz "éhinség", mert a világ össztermelésének kb. 3%-a
Wendriner
2022. október 31. 13:30
"francia fogyasztók számára ,nem lesz közvetlen következménye” Mi van az éhező afrikaiakkal?
Dunhill67
2022. október 31. 13:04
"Franciaország bejelentette, azon dolgozik, hogy Ukrajna szárazföldi útvonalon exportálhasson élelmiszert"....saját magukat buktatják le az idióták:)....arról volt szó eleinte,hogy mennyire fognak éhezni,főleg Afrikában a kieső ukrán gabona miatt....tehát (mint az be is bizonyosodott már korábban) az a gabona soha nem fog megérkezni oda,ahová tényleg kellene,marad Nyugat-Európában
Pandaka pygmaea
2022. október 31. 12:49
"Franciaország bejelentette, azon dolgozik, hogy Ukrajna szárazföldi útvonalon exportálhasson élelmiszert Lengyelországon vagy Románián keresztül, ne pedig a Fekete-tengeren át." Hová?   
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!