Liz Truss bocsánatot kért, majd hátraarcot csinált: adócsökkentés helyett megszorításokat jelentett be

2022. október 18. 16:25

Közben rekordalacsony szintre került a brit kormányfő támogatottsága.

2022. október 18. 16:25
null

Liz Truss miniszterelnök bocsánatot kért, amiért veszélyeztette Nagy-Britannia gazdasági stabilitását, miután kénytelen volt elvetni hatalmas adócsökkentési terveit, és helyette

Miután hetekig a piacokat és a „globális ellenszelet” hibáztatta azért, hogy a befektetők eladják a fontot és az államkötvényeket, Truss azt mondta, sajnálja, hogy „túl messzire és túl gyorsan” ment radikális gazdasági tervével, amellyel ki akarta törni Nagy-Britanniát az évek óta tartó stagnáló növekedésből.

A piacok, amelyek a szeptember 23-i „mini-költségvetése” után zuhantak, még azután is nyomás alatt vannak, hogy Truss pénzügyminisztere, Jeremy Hunt hétfőn felrúgta terveit, és

most a túlélésért küzd, mindössze hat héttel azután, hogy miniszterelnökké vált.

Nem volt világos, hogy Truss bocsánatkérése elfojtja-e a kormányzó Konzervatív Pártban egyre növekvő lázadást, mivel néhány törvényhozó a kilépését sürgeti. Tucatnyian attól tartanak, hogy a következő választásokon elveszítik állásukat.

Még az egyik minisztere is azt mondta, hogy nem engedheti meg magának, hogy további hibákat kövessen el – ami nehéz lehet, amikor kormánya mélyreható megtakarításokat keres, ami elmélyítheti a várható recessziót. Hunt máris elutasította, hogy garantálja az olyan tárcák költségvetését, mint az egészségügy és a védelem.

A YouGov új közvélemény-kutatása szerint még azok a Konzervatív Pártiak is meggondolták magukat, akik támogatták őt a miniszterelnöki poszton. A felmérés szerint a megkérdezettek több mint fele szerint le kellene mondania, míg egyharmaduk azt szeretné, ha elődje, Boris Johnson lépne a helyébe.

„Szeretném vállalni a felelősséget, és bocsánatot kérni az elkövetett hibákért” – mondta Truss a BBC-nek hétfőn késő este. „Cselekedni akartam, hogy segítsek az embereknek az energiaszámláikkal kapcsolatban, hogy kezeljem a magas adók problémáját, de túl messzire mentünk és túl gyorsan”. Hozzátette, hogy „marad”, és hogy ő fogja vezetni a konzervatívokat a körülbelül két év múlva esedékes következő választásokon, bár a nyilatkozatot nevetés kísérte.

Truss hétfőn a parlamentben némán nézte végig, ahogy Hunt lerombolja az általa kevesebb mint egy hónappal ezelőtt javasolt gazdasági tervet, amely olyan mélyreható kötvénypiaci hullámvölgyet okozott, hogy a Bank of Englandnek kellett lépnie, hogy megakadályozza a nyugdíjalapok összeomlását.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2022. október 19. 08:31
Ez történik ha a hazátlan muzulmán csürhe min.elnöki székbe beszavaz egy semmihez (sem) értő bábot
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. október 18. 21:08
Húúú, micsoda diplomáciai, gazdasági és politikai érzék Lizikém. Nyomd meg a G pontod, az ütősebb lesz te colos botsáska.
Paskai
2022. október 18. 20:25
Ez egy kurva, semmi több!
Czápa
2022. október 18. 19:15
Nem tudtam, hogy a Momentum és a Déká adja a brit kormányfőt. Vajon Karcsibá tudta, amikor a Korona nevében felkérte? Vajon ki jön utána? Egy cukorbeteg, transzgender, féllábú paki, indiai aszcendenssel? Néger leszbikus csaj 5 fogadott vietnámi macskával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!