Salman Rushdie a fél szemére megvakult, az egyik kezét nem tudja használni a brutális késelés után

2022. október 23. 16:10

A súlyos sérülések ellenére az író életben maradt.

2022. október 23. 16:10
null

Salman Rushdie elvesztette a látását az egyik szemére és az egyik kezét nem tudja mozgatni, miután két hónappal ezelőtt New York államban egy előadás megtartására készülve megtámadták – erősítette meg ügynöke a spanyol El Paísnak.

Előzmények

A 75 éves írót, akit az 1980-as években a Sátáni versek című regénye megjelenése után halálos fenyegetések értek Iránból, nyakon és testen szúrták, amikor augusztus 12-én a Chautauqua Institution színpadán előadást tartott a művészi szabadságról.

Rushdie sérüléseinek a mértéke eddig tisztázatlan volt. Andrew Wylie azonban a spanyol El País című lapnak adott interjújában kifejtette, hogy a támadás milyen súlyos és megváltoztató volt.

– mondta Wylie. „Három súlyos sebet ejtett a támadó a nyakán. Az egyik keze mozgásképtelen, mert a karjában lévő idegeket elvágták. És még körülbelül 15 seb van a mellkasán és a törzsén. Szóval brutális támadás volt.”

Rushdie állapotáról

Az ügynök ugyanakkor arra nem volt hajlandó kitérni, hogy Rushdie még mindig kórházban van-e. Mint fogalmazott, a legfontosabb, hogy az író életben maradt.

Wylie azt is elmondta, hogy ő és Rushdie már korábban is beszéltek egy ilyen támadás lehetőségéről. „A legfőbb veszély, amivel annyi évvel a fatva bevezetése után szembesült, az, hogy egy véletlenszerű személy a semmiből előbukkan és megtámadja [őt]” – mondta.

– tette hozzá.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P. Savoiardes
2022. október 24. 09:58
Az emberi létezés retegzodesenek alját jól dokumentálja a kor amiben élünk. Író embereket csak primitív muszlim állatok és románok támadnak és akarnak ölni. Hommage Sütő András.
az ember
2022. október 23. 19:38
Amikor megszúrták Rusdit, akkor már eléggé ki lett tárgyalva, hogy saját magának köszönhette a dolgot. Engem nem szúrtak meg, mert nem írtam vallásgyalázó könyvet. Sokmilliárd további embert se szúrtak meg. Egyértelmű az ok-okozati kapcsolat, a szúrás a vallásgyalázást követte.
NorthernOutlaw
2022. október 23. 18:51
A vallás magánügy. Semmilyen vallásnak nincs helye az államban. Európa már rájött a primitív muszlimok sajnos még nem. De eljön az ideje annak is.
critical man
2022. október 23. 18:40
Felét kapta, amit megérdemelt. Most még szorosabb az ánuszrózsája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!