Putyin akár komolyan is gondolhatja az atomcsapást – véli a volt svéd kormányfő

2022. október 11. 15:29

Olyasvalaki ül a Kremlben, aki komolyan gondolhatja, hogy itt és most élet-halál küzdelemről van szó, legalábbis Carl Bildt szerint.

2022. október 11. 15:29
null

Vlagyimir Putyint immár nem befolyásolja sem az észszerűség, sem a valóság, ez pontosan kiderült a múlt hónap végén mondott beszédéből, amely az annektált ukrán földek bekebelezése alkalmából tartott ünnepségen hangzott el, írta a Washington Post hasábjain Carl Bildt volt svéd miniszterelnök.

A svéd politikus szerint ilyen szellemi hozzáállás láttán semmi ok nincs feltételezni, hogy nem gondolja komolyan az atomcsapást. Hiszen az orosz katonai doktrína eleve lehetségesnek tartja a nukleáris erők bevetését, ha az állam léte kerül veszélybe. Márpedig az elnök már előzőleg úgy foglalt állást, hogy a háború élet-halál kérdését jelenti az oroszok számára, vélekedett.

Bildt szerint az a legfőbb kérdés, miként lehetne leghatékonyabban abba az irányba terelni a moszkvai vezetést, hogy ne csináljon őrültséget. Erre – állítása alapján – 5 lehetőség kínálkozik:

  • Ki kell jelenteni, hogy ha Moszkva bedobja az atomfegyvert, akkor onnantól kezdve a nyugati szövetség első számú célja az orosz vezetés megbuktatása lesz. Vagyis emberiség elleni bűncselekményekért felelősségre vonás vár Putyinra és mindazokra, akik közreműködtek a döntésben.
  • Világossá kell tenni, hogy még a nukleáris robbantás sem változtat a demokratikus közösség politikáján, sőt, csak megerősíti az elszántságát, hogy Oroszország nem nyerhet a viszályban. Ukrajna NATO-tagsága fontos lépés volna ebben az irányban.
  • Megelőző jelleggel a lehető legnagyobb nemzetközi támogatást kell felsorakoztatni a nyugati álláspont mellett, mert az atomcsapás napjainkban a vörösnél is vörösebb vonalat jelent.
  • Rá kell venni az ingadozó országokat, mint Kína és India, hogy csatlakozzanak a közös állásponthoz. Nagyon valószínű, hogy mindkettő ellenzi az orosz atomütőerő alkalmazását, de bátorítani kell őket, hogy ezt mondják meg előre az oroszoknak, lehetőleg nyilvánosan. Azt is tisztázni kell velük ugyanakkor, hogy ha fenn akarják tartani a kapcsolatokat a fejlett világgal, akkor nem tűrhetik el, amit Putyin művel.
  • Aktív és látható előkészületeket kell tenni, ami eloszlatja az orosz fél minden kétségét afelől, hogy kemény, hagyományos romboló eszközökkel végrehajtandó válaszra számíthat, ha rászánja magát a végzetes lépésre. Ideértve, hogy a célpontok között ott lesznek Putyin vagyontárgyai is.

Azt kell elérni, hangsúlyozza Carl Bildt, hogy Putyin térjen észre, és ne csússzon el még jobban egyre veszedelmesebb téveszmék, illetve elmebajosabb viselkedés felé.

Ennek érdekében nem szabad kétséget hagyni a környezete számára, hogy ha az államfő meg akarja nyomni a nukleáris indítógombot, az katasztrofális következményekkel jár Oroszország, valamint személy szerint a politikus és legközvetlenebb munkatársai számára is, fűzte hozzá a svéd politikus, azt is felvetve:

elképzelhető, hogy a világ súlyosabb veszéllyel néz farkasszemet,

mint az ötven évvel ezelőtti kubai rakétaválság során, merthogy olyasvalaki ül a Kremlben, aki tényleg komolyan gondolhatja, hogy itt élet-halál küzdelemről van szó.

Nyitókép: AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. október 12. 12:33
Lassan írom, hogy ez a hülye svéd is megértse. Gondolja, hogy ha megkérdezik Putyintól, hogy "Azért gyártanak atomfegyvereket, hogy szükség esetén bevessék-e?" kérdésre senki nem fog olyan választ adni, hogy: "Nem, csak azért gyártjuk, mert el akarjuk baszni azt a kevés pénzünket, ami van." Belátható, hogy a hadrendbe állított atomfegyverek feladata az elrettentés, a katonai egyensúly fenntartására, amihez nem kell bevetni. De bolond emberek hülye kérdésére nyilvánvalóan azt kell válaszolni, hogy "Természetesen, szükség esetén bevetjük.", ami egyébként még igaz is lehet. Mindebből azonban, aki nem fenyegeti Oroszországot, az nincs fenyegetve, hacsak nem készül maga atomfegyver bevetésére, s most éppen az atomháborúra készülő parancsára provokál.
Sany Xepi
2022. október 11. 17:58
Most ezt kell sulykolni a lipsivilágnak...
Csigorin
2022. október 11. 17:50
nem, te okor, hagyjatok abba az ukrajna projektet es akkor nem lesz atomhaboru, ilyen egyszeru
Rocktoberi
2022. október 11. 17:15
A vén hülyékben fel sem merül, mindez elkerülhető lett volna ha az USA nem provokálja ki. Nem az oroszok rakták körbe az USA-t támaszpontokkal hanem fordítva. A felelősség az övék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!