Befejeződött a polgárháború Etiópiában

2022. november 02. 20:19

A kormány és a tigréi lázadók egy „rendezett, zökkenőmentes és összehangolt lefegyverzésben” állapodtak meg.

2022. november 02. 20:19
null

Megállapodás született a harci cselekmények tartós beszüntetéséről Etiópiában – jelentette be szerdán Olesegun Obasanjo volt nigériai elnök, az Afrikai Unió (AU) különleges megbízottja.

Az AU közvetítésével megkötött egyezséget az etiópiai konfliktus szereplői a dél-afrikai Pretoria városában már alá is írták egy ünnepélyes ceremónia keretében.

„Rendezett, zökkenőmentes és összehangolt lefegyverzésben állapodtak meg”

Obasanjo szerint az etióp kormány és a tigréi lázadók képviselői megállapodtak egy „rendezett, zökkenőmentes és összehangolt lefegyverzésben”, valamint "a jogállamiság és a közszolgáltatások helyreállításában" és a humanitárius segélyszállítmányok akadálymentes eljuttatásában a rászorulókhoz. Az egyezség betartását az AU egyik magas szintű testülete fogja felügyelni.

Az AU diplomatája hangsúlyozta, hogy

Obasanjo vezette az AU közvetítőcsoportját a Pretoriában október 25-én kezdődött béketárgylásokon.

Az etióp kormány képviselője, Redvan Husszien, aki egyben Abij Ahmed miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója is, úgy fogalmazott, hogy a feleknek hűnek kell maradniuk az egyezmény „betűjéhez és szövegéhez”.

Getacsev Reda, a tigréi regionális kormány szóvivője a kiterjedt háborús pusztításról beszélt a térségben, s szintén reményét fejezte ki, hogy a felek betartják majd a megállapodásban rögzítetteket.

A konfliktus emberéletek ezreibe került

Etiópiában 2020 novembere óta a központi kormányzat és a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Front között súlyos fegyveres konfliktus tört ki, amely humanitárius válsághoz vezetett. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Tigré hétmilliós lakosságából mintegy 5,2 millióan szorulnak humanitárius segítségre. A konfliktus emberéletek ezreibe került, és milliókat kényszerített lakóhelyük elhagyására.

A harcok időnként átcsaptak a szomszédos Amhara és Afar régiókra is.

A dél-afrikai béketárgyalásokon nem vett részt sem Eritrea, sem az etióp hadsereggel szövetséges más regionális erők, így egyelőre nem tudni, hogy azok elfogadják-e az egyezséget.

(MTI)

Nyitókép: PHILL MAGAKOE / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2022. november 02. 21:56
El sem kellett volna kezdeni...
fraktoaster
2022. november 02. 21:55
Mindenesetre a FOS-ban sok cikk nem volt róla az elmúlt 2 évben. Magyar nyelven egyedül a Mandineren olvastam erről a konfliktusról 2-3x.
fraktoaster
2022. november 02. 21:53
És akkor az Ukrajnáért körmeit tövig lerágó, haladó liberális városi értelmiségi most felkiált: "Mi?? Volt egy polgárháború Etiópiában, amiben százezrek (!) meghaltak? Sebaj.... Slava Ukraini!"
kronosz85
2022. november 02. 21:44
Egy jó hír mára. Bár az orosz-ukrán egyezség aláírásáról nézhetnék ilyen képet. De jó lenne már végre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!