Megdőlt a mítosz – mégsem London a második legnagyobb magyar város

2022. november 02. 17:18

Kevesebb mint 200 ezer magyar kért tartózkodási engedélyt Angliában az elmúlt két évben.

2022. november 02. 17:18
null

 Meghaladja a 3,5 milliót az Angliában és Walesben élő EU-állampolgárok száma – közölte szerdán a brit statisztikai hivatal (ONS).

A tavalyi népszámlálás adataira alapuló összesítés szerint az előző, 2011-ben tartott népességfelmérés óta – vagyis tíz év alatt – 1,1 millióval 3,6 millióra nőtt azok száma, akik EU-országokból telepedtek át Angliába és Walesbe. Ők az életvitelszerűen az Egyesült Királyság e két országában tartózkodó nem brit születésűek 36,4 százalékát teszik ki.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért (EU Settled Status) - kell folyamodniuk.

Megdőlt a mítosz

A magyar állampolgárok közül a brit belügyminisztérium adatai szerint ezt eddig hozzávetőleg 170 ezren tették meg.


A kérelmezés határideje elvileg tavaly június 30-án lejárt. A brit kormány azonban továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket.

A brit statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint Angliában és Walesben a tavalyi népszámlálás idején 59,6 millióan éltek. Közülük 49,6 millióan (83,2 százalék) születtek az Egyesült Királyságban, vagyis a külföldi születésű állandó lakosok száma éppen 10 millió (16,8 százalék) volt 2021-ben.

Majdnem egymillió indiai él Angliában és Walesben

Az Angliában és Walesben élő külföldi születésűek felső tízes mezőnyét az indiaiak vezetik hozzávetőleg 920 ezres népességgel,

a második helyen a lengyelek állnak 743 ezres létszámmal.

A felső tízben a közép- és kelet-európai EU-országokból áttelepültek közül még a románok szerepelnek: ők a negyedik helyen állnak mintegy 540 ezer fővel.

Az Európai Unióban született angliai és walesi lakosok legnépesebb tízes csoportjában jelen vannak még az írek, az olaszok és a németek.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
loci__
2022. november 02. 19:51
Aranyoskáim, nem tudom, hogy a Lajtán túli emberek, ha nincs nagy családi vagyon öröklés, vagy nagy szerencse játék nyeremény az életükben akkor hogyan is alakul valójában az Ő életük is a vagyonosodás szempontjából?? Szerintem hasonló lehetőségeik vannak, mint a magyar fiataloknak a vagyonosodás útján!! 59-60 éves koromra lettem igazándiból gazdag ember, de ezt nem a felmenőim halála után rám testált vagyon elemeinek köszönhetem, mert azt döntően nagy leányunk életének beindításhoz és némi nyugdíj elő takarékosságra fordítottam. A nagy mérvű gazdagodásomat annak köszönhetem, hogy 60 éves koromra a bankok és pénz intézetek felé megszűnt minden adósságom és ezen időszak alatt 18 évvel előtte elpöcköltem a cigarettát. Nem azért érzem magamat gazdagnak, mert sok pénzem van, ha nem mert pénzügyileg most már életem végéig mindenkitől független vagyok!! Kívánom az utánam jövő fiatal generációnak, hogy az általam elért gazdasági jó létet legalább 50 éves korukig érjék el, hogy utána lévő életükben gondtalanul élhessenek.
P. Savoiardes
2022. november 02. 19:42
Nagyon kevésnek tűnik az 900 ezer körüli indiai egész Angliát tekintve.. a többi már mint ott született brit van a számokban.
flesh ripper
2022. november 02. 19:04
Az elmúlt hetekben, egy vadászaton, az egyik hajtó odajött hozzám és teljesen összefüggéstelenül előadta az élete történetét. Állítólag pultos valahol Londonban és a magasztos, felemelő, nagyszerű és gazdag életéről kezdett referálni. Kérdeztem, mit keres akkor itthon? Látogatóban. Hát van fogalmam Londonról, de inkább a magam dolgára figyeltem, nem akartam megsérteni az ismeretlen "londonit". De nem tágított. Végül kibökte, hogy hazajönne és ha tudnék neki munkát adni..., Kérdeztem, hogy, mégis, mihez ért? Hát, mindenhez, lehetne pl. gondnok, vagyonőr, portás. Jó - léptem tovább -, majd ha hazaköltözik, keresse az adminisztrátort:). Búcsúzóul tanácsoltam, hogy jobban erősítse a I LOVE NY baseball-sipkájához a narancs-színű rongyot, mert végül valaki lelövi.
amca
2022. november 02. 19:03
Bödöcs Bun Coh kinn maradt. Ő a libsik álma. 8 általános, 100 000 000 huf a Zorbából.meg a NERből. Kint van a szomszédom. Cigóiskolai Egyetem ,punyából ,meg cigány lecsóból. Most pincér. Minimál. Mármint a bér . Hajrrrrááááááááááá.-
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!