Süddeutsche Zeitung: Orbán fojtogatja Brüsszelt, az EU-nak egyértelmű választ kell adnia

2022. november 25. 08:43

A német lap szerzője szerint véget kell vetni a nemzeti kormányok egyéni vétójogával folytatott „zsarolási játékoknak”.

2022. november 25. 08:43
null

„Orbán Viktor békülékeny retorikával és engedményekkel akarja meggyőzni a nemzetközi nézőket arról, hogy nem jogos az a vád, miszerint kormánya lebontja a demokráciát és a jogállamiságot. De otthon azt csinál, amit akar” – olvasható a Süddeutsche Zeitung online felületén a Princeton Egyetemen politológiát tanító Jan-Werner Müller véleménycikkében.

Finomodott „autokratizálódás”

Ez a módszer a magyarországi „autokratizálódás” megannyi éve alatt finomodott – hangoztatja a német lap szerzője. Müller szerint az utóbbi időben Magyarország egyszerűen „fojtogatta” Brüsszelt azzal, hogy blokkolta a globális minimumadó bevezetését, vagy a Kijevnek szánt 18 milliárd eurós segélyt.

A szerző úgy véli,

elengedhetetlen lenne az egyhangúság elvének megváltoztatása

ahhoz, hogy véget vessenek a nemzeti kormányok egyéni vétójogával folytatott zsarolási játékoknak.

Fontos lenne továbbá, hogy csökkentsék a 7. cikk alkalmazásának akadályait, amely lehetővé teszi a szavazati jog megvonását az európai elveket lábbal tipró kormánytól – fogalmaz a szerző.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. november 25. 18:07
Autokratizálódás? Vicces. Ez is csak nézőpont kérdése. A foci világában is mindenki mindenkit rommá verne a győzelemért. Ergo: A győztes a legnagyobb autokrata, mert maga a lá hajtott mindenkit.
dezilluzionista
2022. november 25. 14:58
Na.
zorroro
2022. november 25. 12:46
Teljesen egyértelműen ez a vétó-rendszer működésképtelenné teszi az EU-t, és o1g-nek hála, ez neki köszönhetően vált egyértelműen világossá. Amíg 12 ország alkotta az EU-t, ez lehet, hogy működött, de 27 tagországgal, amit ráadásul bővíteni akarnak, teljesen életképtelen. Mindig minden országban felütheti a fejét egy diktatúra, ahogy az 2010-ben Mo-n is megtörtént.
llnnhegyi
2022. november 25. 12:44
A libbcsikommcsik tébolyultan a diktatúrában hisznek. ------- Tudjuk! Nem vált be! STOP!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!