A kormány szerint nincs gond, jönnek az uniós pénzek, de az EP zsarolja a Bizottságot

2022. november 24. 14:17

A Bizottság szerdán a semmit adta el Magyarországgal szembeni kemény fellépésként, hogy megnyugtassa az Európai Parlamentet, valójában a menetrend változatlan.

2022. november 24. 14:17
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Szerdán – látszólag egymástól függetlenül – több nagy európai lap is megírta, mi az Európai Bizottság terve Magyarország uniós pénzeivel. Mint kiderült, a lapok nevét megnevezni nem kívánó biztos belső forrása valójában Ursula von der Leyen bizottsági elnök kabinetfőnöke volt, aki háttérbeszélgetésen szivárogtatta ki a sajtónak a Bizottság terveit

A magyar kormány tájékoztatást erről továbbra sem kapott annak ellenére sem, hogy a tárgyalások alatt a Bizottság és a magyar fél szorosan egyeztette a kommunikációját, a kormány kifejezetten több adatot, dokumentumot szeretett volna nyilvánosságra hozni, mint amennyit Brüsszel engedett.

Eközben az Európai Parlament épp megszavazta, hogy szerinte nem elégségesek hazánk vállalásai.

Ez lehet Brüsszel terve

A szerdán kiszivárgott bizottsági terv tartalma röviden a következő: Magyarország szerintük nem teljesítette teljes mértékben a jogállamisági eljárás keretében tett 17 vállalását, ezért a szeptember 18-án tett javaslatát, mellyel három operatív program forrásainak 65 százalékát (összesen 7,5 milliárd eurót) a vállalások teljesüléséig felfüggesztené, a Bizottság fenntartja és az Európai Tanács elé viszi, a jogállamisági eljárást hazánk ellen nem szünteti meg a feltételek teljesüléséig. Elfogadja ugyanakkor a Bizottság a magyar helyreállítási tervet (ez az RRF-pénzek kifizetésének feltétele) és az operatív programokat (ezek alapján fizetik ki a 2021-2027-es hétéves költségvetésből a kohéziós forrásokat, ez a hagyományos értelemben vett „uniós pénz”). Így Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter hivatalba lépésekor tett ígérete, mely szerint

teljesül – viszont a jogállamisági eljárás nem zárul le.

Fontos információ, hogy a megállapodások aláírásával a Bizottság kötelezettséget vállal a helyreállítási alap és a hétéves költségvetés forrásainak kifizetésére – ez annak ellenére is nagy eredmény, hogy a pénzek csak jövőre érkeznek.

Navracsics Tibor nem lát változást

Navracsics miniszter értékelése szerint ez a bizottsági javaslat azt jelenti, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság által júniusban meghatározott menetrend hiánytalanul megvalósul: év végéig megtörténik a két megállapodás aláírása, a források folyósítása pedig a vállalások teljesítésének ütemében történik. Mint azt szerdai cikkünkben is megírtuk, a 17 magyar vállalás között szerepelnek olyanok, amelyek határideje idén decemberben, esetleg 2023 márciusában jár le. Így az, amit a Bizottság mond, hogy Magyarország nem teljesítette hiánytalanul minden vállalását, evidencia, hiszen számos vállalás esetében le sem járt még a megállapodásban szereplő határidő, ezek a vállalások így természetesen még nem is teljesülhettek.

Gyakorlati változást tehát a Bizottság tegnapi javaslata nem jelent a magyar kormány terveihez képest: ahogy a vállalások a bennük szereplő határidőkre teljesülnek, érkeznek a pénzek is, melyekhez a megállapodásokat december végéig aláírják. A változás Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint pusztán kommunikációs, és az Európai Parlament elmúlt hetekben zajló nyomásgyakorlásának köszönhető: a 17 magyar vállalás 2022 végén túlnyúló határidői amúgy is a helyreállítási terv végrehajtásának mérföldköveit képezték volna.

annak érdekében, hogy az Európai Parlament ne buktassa meg Magyarországgal szembeni engedékenysége miatt az Európai Bizottságot. Így a gyerek marad ugyanaz, csak a neve változik. További vállalásokat a kormány nem tett, a sajtóban megjelenő, 17-nél magasabb vállalásszám annak következménye, hogy a 17 eredeti vállalásba számos alfejezet tartozik, ízlés kérdése, hogy ezeket ki hogyan számolja össze.

A Brüsszel kommunikációjában esetlegesen felmerülő kritikák a magyar vállalások teljesítése kapcsán – így például az, hogy a Bizottság német lapok információi szerint nem elégedett Holbusz Tímea, az Integritás Hatóság alelnökének személyével, akit posztjára egyébként a Bizottsággal egyeztetett módon választottak ki, s a kormánynak nem volt rá befolyása – legfeljebb mondvacsináltak lehetnek annak érdekében, hogy a jogállamisági eljárás fenntartását valamivel magyarázzák.

Hétmilliárd euróval számolnak jövőre

A három operatív program, amelyet a 65 százalékos felfüggesztés érint (a környezetvédelmi és energiahatékonysági KEHOP+, a közlekedésfejlesztési IKOP+, illetve a terület- és településfejlesztési TOP+), év végéig szintén elfogadásra kerül, azaz a hozzájuk tartozó források 35 százalékának kifizetésére kötelezettséget vállal a Bizottság. Ez azt jelenti, hogy – ha minden vállalás határidőre teljesül – a gyakorlatban két és fél éven át

A 35 százalékos keret a kormány becslései szerint körülbelül 2024 közepére merülne ki e három program keretében, onnantól kezdve jelentene problémát – de ez az időpont messze a legkésőbbre ígért vállalások határideje után van, így ha minden vállalásunkat határidőre teljesítjük, a források felfüggesztését már azelőtt feloldhatják, mielőtt elérnénk idáig.

Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár úgy számol, a jövő évben hétmilliárd eurónyi uniós pénz folyhat majd be az államkasszába. Ennek körülbelül fele még a régi, 2014-2020-as költségvetési ciklus operatív programjaiból származik, illetve valamennyi pénzt már lehívhatunk a helyreállítási alapból, és a 2021-2027-es ciklus költségvetés által előfinanszírozott projektjei közül is benyújthatunk már Brüsszel felé számlát néhányra. Az államtitkár szerint a magyar helyreállítási terv az egyik legjobb lesz az Unióban, és már hetek óta nincs semmilyen tekintetben vita róla a magyar fél és az Európai Bizottság között.

Ukrajna, minimumadó: nem adjuk magunkat

A miniszterek úgy látják, a Bizottság tegnapi lépésével egyértelműen politikai síkra terelte az ügyet, ugyanakkor brüsszeli tárgyalópartnereik vehemensen tagadják, hogy a magyar uniós pénzek ügye bármilyen módon kapcsolatban állna a Magyarország és Brüsszel közötti vitás ügyekkel, így például az Ukrajna megsegítése érdekében tervezett közös hitelfelvétellel, a poszt-cotonoui megállapodással vagy a globális minimumadó kérdésével. Ukrajna ügyében Gulyás miniszter megerősítette a kormány álláspontját: a 18 milliárd eurót Ukrajnának meg kell kapnia, Magyarország ebből kiveszi a részét. A magyar kormánynak mindegy, hogy ez milyen módon történik, egyetlen megoldási módszert nem fogadnak el: a közös hitelfelvételt, mert azzal egyszer már átverték őket. Hangsúlyozta, a globális minimumadó kérdésében nem lát teret kompromisszumra, mert azt a kormány nem politikai zsarolóeszközként használja, hanem elvi síkon nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió bevezesse a globális minimumadót egészen addig, amíg a megállapodás Egyesült Államokra vonatkozó része vissza nem kerül a tervezetbe. Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációjára a kormány nincs ráhatással, hiszen ez a hatalmi ágak elválasztásának értelmében nem az ő hatáskörük, hanem az Országgyűlésé.

A december 6-i európai tanácsi ülés kapcsán Navracsics Tibor arra számít, hogy a Bizottságnak – a hagyományosnak megfelelő módon – többsége lesz a Tanácsban, így a tagállamok meg fogják szavazni a Bizottság javaslatát mind a három operatív program 65 százalékának felfüggesztése, mind a helyreállítási terv elfogadása kapcsán.

Gulyás Gergely értékelése szerint az Európai Bizottság célja nem az, hogy a magyar pénzeket visszatartsa vagy valami másra fordítsa –

de úgy, hogy közben elkerülje az Európai Parlament őrülten magyarellenes képviselőinek haragját. A magyar kormány viszont mindig is úgy tervezte a költségvetést, hogy likviditás szempontjából soha nem függjön brüsszeli utalásoktól. Az ígért tanári béremelés pedig – visszamenőleges hatállyal - megvalósul, amint Magyarország hozzáfér az EFOP+ operatív program forrásaihoz. Ez a program nem szerepel a Bizottság javaslata szerinti felfüggesztéssel érintett három operatív program között.

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szrb67
2022. november 24. 22:27
A kormányunk rosszul tudja, mert nem fognak jönni az EU-s pénzek ( ne legyen igazam). Húzzak- halasszák ameddig csak lehet, mindenféle ürügyet kitalálnak majd. De ezt Orbán is jól tudja és valószínűleg már felkészült erre, nem is nagyon vergődik. Varga Misi már biztos kitalálta, hogy honnan, kitől, milyen formában szerzünk majd pénzt. Az EU-nak egy célja van, valahogy megszabadulni Magyarországtól a legkevesebb veszteség árán. Orbán nyilván a végtelenségig fogja feszíteni húrt, mert neki is titkon az a célja, hogy a legkevesebb veszteség árán itt tudjuk hagyni az uniót. Az EU. ellenes hangulat szítása már megindult, kérdés csak az, hogy meddig tart majd a folyamat, aminek végén kenyértörésre kerül sor. Európában ugye több ország is van, amely nem tagja az uniónak, és mégis meg vannak és léteznek. Nekünk is ez lenne a járható út, mindenkivel lehet kötni kétoldalú megállapodásokat, tisztán gazdasági-kereskedelmi alapon. Politika együttműködésről azonban szó nem lehet, senki seggét nem kell nyalni
jánosbácsi
2022. november 24. 18:19
Azt ismered, hogy egy pasi leesik az ötvenedikről? Ahogy zuhan lefelé, azzal nyugtatja magát: eddig minden rendben. Eddig minden rendben. Eddig minden rendben. Tudod, nem a zuhanás számít, a leérkezés.”
Halder
2022. november 24. 18:02
"a 17 magyar vállalás között szerepelnek olyanok, amelyek határideje idén decemberben, esetleg 2023 márciusában jár le. Így az, amit a Bizottság mond, hogy Magyarország nem teljesítette hiánytalanul minden vállalását, evidencia, hiszen számos vállalás esetében le sem járt még a megállapodásban szereplő határidő, ezek a vállalások így természetesen még nem is teljesülhettek." Ennyi.
pepita
2022. november 24. 17:34
Tisztelt tanár úr ! A magyar választópolgárok igazán megérdemelnének annyit, hogy egyszer őszinte legyen hozzájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!