Nem tágít Brüsszel, január elején meg szeretnék megkezdeni Ukrajna támogatását a közös hitellel

2022. december 06. 12:34

Magyarország ezt nem támogatja. Mindeközben nincs döntés a hazánkat sújtó, 7,5 milliárd euró befagyasztásáról.

2022. december 06. 12:34
null

A tagállami kormányok pénzügyminiszterei Brüsszelben találkoztak kedden, hogy megvitassák Magyarország helyreállítási alapjának jóváhagyását, a jogállamisági eljárás lezárását és a 7,5 milliárd euró befagyasztását, valamint az Ukrajnának nyújtandó uniós hitelt. 

A Hvg tudósítása azt írja: egyik ügyben sem született döntés kedden. 

  • A jogállamisági eljárás ügyében a tagállamok abban maradtak, hogy felkérik az Európai Bizottságot egy új javaslat elkészítésére.
  • A 7,5 milliárd eurós pénzbefagyasztást számos tagállam sokallta. Néhány kormány szerint hiába csak részben teljesítette ígéreteit a magyar kormány, ennek jelentkeznie kellene az értékelésben.
  • Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelről szóló vita körülbelül két percig tartott, Magyarország azt nem támogatta.

A közös hitelfelvétel kapcsán az EU soros elnökségét betöltő Csehország pénzügyminisztere, Zbyněk Stanjura az Európai Bizottsághoz fordult és azt kérte Johannes Hahn költségvetési biztostól, hogy dolgozzanak ki alternatív megoldásokat, amelyek nem járnak az egyhangúságot megkövetelő szavazással. Azt azért hozzátette:

Az ambíciónk megmarad, január elején meg szeretnénk kezdeni Ukrajna támogatását.”

Mint a lap írja: egyre valószínűbb, hogy az állam- és kormányfők jövő heti ülése elé kerül az egész csomag, a pénzügyminisztereknek erre az évre nincs már tervezett találkozója.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenését követően a Pénzügyminisztérium közleményt adott ki a magyar vétót illetően. Mint fogalmaztak: 

A sajtóban tévesen megjelent hírekkel ellentétben az Ecofin keddi ülésén nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása

– közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel. Hozzátették: minden ilyen állítás álhír.

Nyitókép: Angela Weiss / AFP

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. december 06. 23:11
Vannak még 26-an, segítsék csak Ukrajnát hitellel! Magyarország hülye lenne segíteni hitellel!
Rasdi
2022. december 06. 16:48
"...január elején meg szeretnék megkezdeni Ukrajna támogatását a közös hitellel..." Ezt meg ki "adta így nyomdába"? A "meg" igekötő elég egyszer. Szerkesztőség! Egy nem egy elkapkodott komment, hanem a "figyelemfelkeltő" bevezetés. Nem ilyen HIBÁVAL kell felkelteni a figyelmet!))))
KBA98
2022. december 06. 16:36
Egy nagy szart!!!!!!!
nick89
2022. december 06. 16:01
"Nem tágít Brüsszel, január elején meg szeretnék megkezdeni Ukrajna támogatását a közös hitellel" Hogy a pohos trolljai mit fognak idehányni, azt kitaláltam. De hogy a fogalmazási és helyesírási hibákat nem észlelik a cikkben - nos ez jellemző és árulkodó. Jómagyarhazaffyak! Mi a hiba az idézett mondatban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!