Ismét Koránt égettek, ezúttal Dániában

2023. január 30. 11:08

Egy koppenhágai mecset mellett égették el a muszlimok szent könyvét.

2023. január 30. 11:08
null

Egy iszlámellenes aktivista elégetett egy-egy Koránt egy koppenhágai mecset, valamint a török nagykövetség mellett – írja az Al Jazeera. Az akció mögött Rasmus Paludan áll, az ő nevéhez kötődik a svédországi Korán-égetés is, a férfinak dán és svéd állampolgársága is van. Azt ígérte: egészen addig folytatja a Korán-égetéseket, amíg Svédországot fel nem veszik a NATO-ba. 

Diplomáciai vihar

Törökország az akció következtében behívatta a dán nagykövetet, akinek azt mondták, 

Dánia viselkedése elfogadhatatlan.”

A török külügyminisztérium ki is adott egy közleményt, amelyben Paludant „iszlámgyűlölő sarlatánnak” minősítették, és megdöbbenésüknek adtak hangot amiatt, hogy egyáltalán megtarthatja ezeket az akciókat. 

A minisztérium szerint az, hogy a Korán-égetéseket „tolerálják,

Európában élők millióinak érzékenységét sérti meg, fenyegeti a békés együttélést, és rasszista, idegen- és muszlimgyűlölő támadásokat provokálhat”.

Előzmény

Svédország és Finnország az ukrajnai háború következtében jelentette be, hogy szeretne a NATO-hoz csatlakozni, ehhez azonban a katonai szövetség összes tagországának jóváhagyása kell. Törökország ezt eddig nem adta meg, arra hivatkozva, hogy a két skandináv ország nem tesz kellő lépéseket a kurd fegyveres erők leszerelésére. 

Nyitóképen: A Korán-égetés. Fotó: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FEHÉREMBER
2023. január 30. 14:41
RÁSZASZTAK A SKANDINÁVOK,A TÖRÖKÖK SOSE ENGEDIK BE ŐKET A NATOBA.
pipa89
2023. január 30. 14:28
Bármilyen könyvet égetni barbárság, bármely vallás szent könyvét égetni bűn, mert viszályt, vért szül. Alapjában véve több mint tiszteletlenség vagy barbárság. Bármekkora is legyen a migrációs probléma, Dániában van lehetőség és eszköz, amivel tiltakozni lehet valami ellen, nem a szent könyveket kell égetni!
nempolitizálok
2023. január 30. 13:06
Okosak a dánok. Így még ők lehetnek megsértődve, hogy nem lesznek NATO tagok.
excopp
2023. január 30. 12:57
- egy libsi magyarázza már meg nekünk, hogy mi ebben (ti: a Korán elégetése) a szabadság?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!