Timothy Garton Ash: Ha Németország tanult a történelméből, akkor tankokat küld Ukrajnába

2023. január 19. 09:17

A brit történész szerint a 80 éves tanulság az, hogy meg kell védeni az ukránokat, Hitler és Sztálin legfőbb áldozatait.

2023. január 19. 09:17
null

Németország különleges történelmi felelősséget visel, hogy Ukrajna továbbra is szabad és független legyen – szögezi le a Guardianban megjelent elemzésében Timothy Garton Ash. A brit történész szerint a Olaf Scholzéknak kettős kötelezettsége van: egyrészt bele kell egyezniük, hogy a lengyelek és mások Leopard 2 tankokat küldjenek Kijevnek, másrészt pedig magának is kell ilyeneket szállítania.

A történelem három vonatkozásban kötelezi Berlint. Nyolcvan éve ugyanilyen háborút vívtak ukrán földön. A tanulság ez esetben nem az, hogy német harckocsikat soha többé nem szabad felhasználni Oroszország ellen, bármit is csinál a Kreml, hanem hogy a harckocsikkal meg kell védeni az ukránokat, Hitler és Sztálin legfőbb áldozatait – írja az oxfordi történész.

Hozzáteszi: emellett Németország az oroszokkal kapcsolatos politikája hatalmas kudarcnak bizonyult a Krím megszállása után, a harmadik ok  pedig az, hogy Ukrajna lerohanása után a német vezetés nem volt hajlandó leállítani az orosz energiahordozók vásárlását, mert féltette a gazdaságot, a munkahelyeket.

Ash is tudja, hogy a fokozott fegyverszállítás kockázatokkal jár, de szerinte Putyin már kiterjesztette a viszályt azzal, hogy módszeresen támadja a civil ukrán lakosságot.

A tartós békét csak az hozhatja meg, ha Ukrajna fokozott katonai támogatást kap, így vissza tudja szerezni területeinek java részét és utána már az erő helyzetéből képes tárgyalni, véli a történész. Ám egy ilyen nagy ellencsapáshoz tankokra van szükség,  és erre a Leopard 2-esek a legalkalmasabbak. Tizenkét európai országban kétezer darab van belőlük, nem beszélve a Bundeswehr készletéről, sorolja Ash, aki szerint a németek ebben az ügyben bátorságból is vizsgáznak: kérdés az, mennyire mernek szembeszállni Putyin nukleáris fegyvercsörtetésével, mennyire tudja legyűrni saját félelmeiket és kételyeiket, illetve hogy képesek-e megvédeni az ukránokat.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ArmaGedeon
2023. január 20. 11:31
Ez az Ash a történészek szégyene! Remélhetőleg nem tanít, mert végtelenül ostoba és demagóg!
evpus
2023. január 20. 06:22
Teljesen idióta brit kretén. Lengyel felesége hergeli vagy magától is ennyire hülye.
toyoda
2023. január 20. 06:06
Ez az angol fasz elmebeteg, nem pedig történész! Németországot semmilyen felelősség nem terheli, az angolokat annál jobban, mint örökös küldetés tudatos felbújtók. A vén fasz, nem bírja felfogni, hogy innen nagyon gyorsan csak romolhat a helyzet, s megint egy világháborúban csücsülhetünk. Mi a faszt szívnak ezek nyugaton, hogy kipattant az agyukból, hogy elverik az oroszokat? Így az emberiség az első világháború előtt hülyült meg, mint most. Teljesen látható, hogy az elit agya elment, lehúzták a klotyón.
gonterl
2023. január 19. 18:39
Ukrajnát a sok fegyverrel be is lehet temetni. Minden fegyverhez ki kell képezni a fegyverforgatót is (többnyire nem Ukrajnában). Lehet, hogy ezek a fegyverek szolgálnak a koporsóra dobott rögként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!