Megváltoztatja nevét a Cseh Köztársaság

2023. február 23. 11:32

Hamarosan már a sporteseményeken is az új, rövidebb elnevezést fogják használni.

2023. február 23. 11:32
null

A csehek szerettek volna egy rövidített angol nevet az országuknak, és a Czechia elnevezés mellett döntöttek, rövidesen ezt fogják használni többek között a sporteseményeken – számolt be az Origo. A névváltoztatás gondolata egyébként nem teljesen újkeletű, ugyanis az elmúlt években az angol Czechia és a Czech Republic, vagyis a Csehország és a Cseh Köztársaság egyaránt használatos kifejezés volt, a jövőben azonban ez utóbbit csak hivatalos kormányzati dokumentumokban, jogi levelezésekben és diplomáciai ügyekben használják majd.

A Czechia rövidített elnevezést kevésbé formális helyzetekben fogják alkalmazni, így például irodalmi művekben, újságokban és sporteseményeken.

A Czech Republic, vagyis a Cseh Köztársaság elnevezés 1993. január 1-jével született meg, amikor a korábbi Csehszlovákia két önálló államra, Csehországra és Szlovákiára vált szét. 

Nyitóképen prágai utcakép. Fotó: Pixabay

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsongabi
2023. február 26. 11:39
Volt nekik régen szép nevük: Bohemia! Ha lett volna egy csepp humorérzéke a mostani vezetésnek, ezt választották volna!
LancelotDuLac
2023. február 24. 03:56
A lényeg, hogy a Benes dekrétumok maradjanak!
Isten jobb keze
2023. február 24. 00:15
Magyarország új neve! Orbanisztán, és a hülyéi!
BAJA
2023. február 23. 23:35
Készül még: methia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!