Guardian: a nyugati demokrácia gyengébb most, mint a hidegháború idején

2023. március 23. 09:04

A lap szerint a nyugati demokráciák nem képesek megbirkózni az összetett problémákkal, a populisták viszont sikeresek a leegyszerűsítésben, semmitmondásban és a tagadásban.

2023. március 23. 09:04
null

Rafael Behr kommentárt közölt a Guardian hasábjain a nyugati demokrácia helyzetéről. Behr szerint „a világ ismét a keleti és a nyugati hatalom egymással versengő szféráira oszlik”. Szerinte Vlagyimir Putyin számára a 20. századi szuperhatalmi rivalizálás soha nem ért véget, bár gazdasági és katonai szempontból volt egy egyértelmű győztes, és ez nem a Szovjetunió volt.

Megjegyezte,

az USA-val való egyenlőség már távoli emlék a Kreml számára, de Kína számára egy cél a közeli horizonton.

„Ez a különbség a lényeges kontextusa Hszi Csin-ping e heti moszkvai látogatásának. A Kreml propagandája a csúcstalálkozót a partnerség megszilárdításaként mutatja be. Ez csak kitaláció az orosz egó sérültjei számára. A kínai elnök nem Putyin barátja, hanem egy pártfogó, aki hódolatot fogad egy kliensétől.”

Putyin pedig „egy dicsőített benzinkutat üzemeltet olyan országok számára, amelyek nem törődnek a nyugati szankciókkal, és mellékállásban zsoldosokat ad bérbe haduraknak”, viszont Putyin nincs annyira elszigetelve mint ahogy azt az USA vagy az EU gondolja a szerző szerint, de a putyinizmus a kleptokrácia és a vérszomjas nacionalizmus keveréke.

A demokráciáról

A szerző szerint a helyzet emlékeztet a demokrácia és a populizmus különbségére: „az utóbbiak kihasználják a türelmetlenséget. Egyszerű megoldásokkal házalnak az összetett problémákra. Bárkit, aki megkérdőjelezi a módszert, a hanyatlás ügynökeként, a romlott status quo jóváhagyójaként vagy a nemzeti reneszánsz meghiúsítására törekvő árulóként ítélnek el”.

Behr szerint ez egy ördögi kör: „a populista mandátumot nyer a lehetetlenre, és kiszámíthatóan kudarcot vall, ami tovább erősíti a közvéleményben azt a képzetet, hogy a demokratikus politika nem képes az emberek által áhított radikális változásokat elérni, ami újabb populizmushoz vezet.”

„Ebben az új korszakban, amely felületesen egy második hidegháborúnak tűnik, a fenyegetés nem egy másik hatalmi blokkból érkezik. Hanem a saját kudarcunkból, hogy nem tudunk megbirkózni az összetett problémákkal, és a populista visszaesésből az egyszerűségbe, a komolytalanságba és a tagadásba” – zárta a szerző.

Nyitókép: Vladimir ASTAPKOVICH / SPUTNIK / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
diodoro
2023. március 29. 08:52
Kevesebb jogászt a hatalom közelébe és több mérnököt, orvost, reáltudumányokban jártas tudóst. Közgazdászok meg a filozófusok mehetnek továbbképzésre. eddig ezek összehozták nekünk a kommunizmust meg a nácizmust és a genderideológiát. ideje lenne már a normálisokat is a hatalom közelébe engedni, ha kell kvótával.
Nyugati Ádám
2023. március 23. 14:46
A Guardian valamikor az igazi liberálisok szócsöve volt. A 2010-es évektől azonban balra tolódott és a globalista pénzoligarchák szócsövévé vált. Azóta nem olvasom. A szemlézett cikk is belesimul a szokásos, marxizmussal átitatott szellemi katyvaszba. Amit a cikk írója leír nettó, a legrosszabb primitív WOKE ideológia apoteózisa. Az a gyanúm, hogy a média működéséhez Soros féle pénzeken keresztül is kaptak segítséget.
nemecsekerno_007
2023. március 23. 13:01
Az angolszász üzleti modellhez néger kell, mostanra azonban egyre kevesebb van, főleg az önkéntes négerből.
Kvasztics Fedor
2023. március 23. 11:50
Idézet a cikkből: "A szerző szerint a helyzet emlékeztet a demokrácia és a populizmus különbségére: „az utóbbiak kihasználják a türelmetlenséget. Egyszerű megoldásokkal házalnak az összetett problémákra. Bárkit, aki megkérdőjelezi a módszert, a hanyatlás ügynökeként, a romlott status quo jóváhagyójaként vagy a nemzeti reneszánsz meghiúsítására törekvő árulóként ítélnek el”. A "demokraták", lényegében a mai liberálisok, progresszívek, minden fogalomnak, elsőre rögtön a liberalizmusnak és a demokráciának a relativizálásával arra törekszenek, hogy bonyolult, akárhogyan magyarázható, kiforgatható helyzeteket, ideológiákat teremtsenek. A populisták, a józan ész követői leegyszerűsítik ezeket azzal, hogy mindig visszatérnek az alapfogalmakhoz. Az alapfogalmak pedig nem cáfolhatóak, hiszen a mai liberálisok pont ezért relativizálják azokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!