Áldozatvédelem: Ferenc pápa újabb szigorítást jelentett be

2023. március 25. 17:30

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.

2023. március 25. 17:30
null

Ferenc pápa úgynevezett saját kezdeményezésű (latinul: motu proprio) apostoli levelet bocsátott ki, amely a kezdősorról a Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) címet kapta. A 2019 májusában ugyanezzel a címmel megjelent pápai dokumentum módosításáról van szó. Négy évvel ezelőtt Ferenc pápa - az egyház püspöki konferenciái vezetőivel tartott egyeztetést követően - apostoli levélben szigorította az egyház tagjai által elkövetett visszaélések kánonjogi büntetését.

A rendelkezéscsomag kinyilvánította, hogy a szexuális visszaélés bűncselekményei „sértik Urunkat”, testi, pszichés és lelki károkat okoznak az áldozatoknak, és megsebzik a hívek közösségét. A most kiadott kilencoldalas új verzió a korábbi apostoli levelet váltja fel április 30-tól. Újdonságnak számít, hogy a pápa a lelki és testi, közöttük a szexuális bűncselekmények büntetését az egyházi szervezetek korábbi és jelenlegi világi vezetőire is kiterjeszti, abban az esetben, ha a visszaélés vezetésük időszaka alatt történt.

A visszaélések estleges áldozatainak felsorolásában a kiskorúak mellett külön feltüntetik a sérülékeny felnőtteket is.

A dokumentum pontosítja, hogy az egyházmegyéknek milyen szervezeteket, irodákat kell biztosítani a visszaélésekre vonatkozó bejelentések fogadásának megkönnyítésére. Leszögezi, hogy az egyházi kivizsgálást annak a püspöknek kell irányítania, aki a visszaélés helyszínének egyházi területét vezeti. Megerősíti, hogy legitim védelmet kell biztosítani az ügyben érintett személyek jó hírnevének és magánéletének.

Filippo Iannone érsek, a Vatikán jogalkotási hivatalának prefektusa a L'Osservatore Romano szentszéki napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a most kiadott dokumentum az utóbbi négy évben megszületett jogszabályokat, intézkedéseket összegzi. Eredménynek nevezte, hogy a szexuális visszaélések megelőzése és leállítása érdekében az egyházmegyék „bevált módszereket” vezettek be, többek között a papképzés területén is.

(MTI)

Nyitókép: Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2023. március 26. 16:58
A rendszer eddig pont megfelelt a betegeknek, nekik készült plusz az egészségesek megtörésére. Úgy látszik, a rendszergazdák leépitík a rendszert, hogy másikat húzzanak fel helyette.
Takarító
2023. március 26. 01:26
Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés - Kívül belül alul felül?
Obsitos Technikus
2023. március 25. 22:32
Szentatyám mit csinált tíz évig? Készen kapta kényszerülten lemondott elődjétől a névsort, a tennivalókat. Olyasmi lehet ez a vatikáni trón, mint az amerikai elnök széke, aki letéved az előírt ösvényről, azt vagy a bolgár titkosszolgálat bérgyilkosa, vagy eltévedt szívgyógyszerek várják.
legkisebbek közül
2023. március 25. 19:08
Az utóbbi időben az egyház nem keveset tett és tesz a visszaélések megelőzéséért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!