Szocialista támogatással épül kínai akkugyár Spanyolországban, a sajtó „zöld paradicsomról” cikkezik

2023. március 20. 14:00

Zöld gigaprojektként ír az El Mundo spanyol lap az országban épülő kínai akkumulátorgyárról.

2023. március 20. 14:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Extremadura, a zöld paradicsom az akkumulátorgyártáshoz” – ezzel a címmel írt egy új spanyolországi beruházásról az El Mundo. Mint hangsúlyozzák: az elektromos autók működtetését elősegítő, 2500 millió eurós beruházás 3000 munkahelyet teremt és további 12 ezer munkahely létrejöttét segíti elő.

Extremadura Spanyolország munkanélküluségtől sújtott, délnyugati autonóm területe, ahol jelenleg időtlen idők óta nem látott vízhiány van. Mint az El Mundo írja: az utóbbi években az  egyik legvonzóbb spanyol régióvá vált a beruházások számára, és egyfajta „zöld ipari forradalom” van ott kibontakozóban.

Így aztán „nem csoda” – mint az El Mundo írja –, hogy a szocialista kormány által vezetett tartományra rátalált az Envision AESC, egy kínai lítium-akkumulátorokat gyártó óriáscég, aminek világszerte számos gyára van már, ám ez lesz az első Spanyolországban. A gyár Caceres tartományban, Navalmoral de la Mata települése mellett épül fel, 100 százalékban helyi zöld energiából fog működni, és 2025-től lesz üzemképes. A beruházás közös a spanyol Acciona céggel.

Egy kétszáz hektáros területen külön zöld energiamezőt hoznak létre a gyár ellátása számára.

A gyár építésére 113 millió euró állami támogatást is kapott Extremadura, ami a gyár első üteme megépítése költségeinek 11 százalékát állja.

A beruházás – ami „Extremadutát rendkívül versenyképessé” teszi, egyben a „fenntartható fejlődés” szolgálatában áll az El Mundo szerint – jövő áprilisban indul.

Az Envision AESC a Renault-nak és a Nissannak gyárt akkumulátorokat Kínában, Japánban, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Franciaországban. 

Fotó: Envision AESC 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bradanek
2023. március 24. 06:20
Már a spanyolok is Orbán zsebében vannak?
letsgobrandon
2023. március 20. 20:30
Gyépés moslékok megint a szart pofozzák
Hydra Esus
2023. március 20. 19:54
Mi van? Ott nincsenek hazaárulók basszameg?
Chardonnay99
2023. március 20. 19:32
Akkor DK, LMP stb. a következő géppel megy Spanyolba elmagyarázni, hogy szomjan halnak ha megépül a gyár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!