Fideszes EP-képviselő: Háborús bűncselekmény nem maradhat kivizsgálatlanul

2023. április 19. 15:29

Az Oroszországba deportált ukrán gyermekek helyzetéről és Putyin háborús felelősségéről tartott ma vitát az EP, amely során éles szóbárbaj alakult ki a magyar képviselők között. A Fidesz EP-delegációjának elnöke, Gál Kinga felszólalásában a háborús bűncselekmények kivizsgálását, az életek mentését és a mielőbbi béketárgyalások jelentőségét hangsúlyozta. Cseh Katalin erre reflektálva Magyarországot, illetőleg a magyar kormányt „Oroszország trójai falovának” nevezte.

2023. április 19. 15:29
null

Éles vita alakult ki mindazonáltal az Európai Parlament magyar képviselői között: Előbb a Fidesz képviselőcsoportjának elnöke, Gál Kinga hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont már a kezdetektől fogva a nemzetközi jog talaján állt, Magyarország mindig is elítélte a háborús bűntetteket, támogatja azok kivizsgálását és humanitárius segítséget is nyújt Ukrajnának. Cseh Katalin (Momentum) a liberális Renew frakció tagjaként közvetlenül is reflektálva arra hívta fel Gál Kingát, hogy járjon közben annak érdekében, hogy a magyar kormány hajtsa végre a Vlagyimir Putyinnal szemben kiadott elfogatóparancsot.

„Magyarország mindig is a nemzetközi jog talaján állt”

A magyar álláspont a háború kezdetétől egyértelmű. Elítéljük Oroszország katonai agresszióját, amely nemcsak a nemzetközi jog alapján jelent súlyos sérelmet, de morális szempontból is igazolhatatlan”, hangsúlyozta Gál Kinga felszólalásában, egyúttal hozzátette: „Magyarország mindig is a nemzetközi jog talaján állt, elismerte Ukrajna önvédelemhez és területi szuverenitáshoz való jogát, és humanitárius segítséget is nyújt Ukrajnának, kiemelten pedig Kárpátaljának”, mondta a képviselő.

„Elutasítjuk az embertelenséget és az igazságtalanságot. Háborús bűncselekmény nem maradhat kivizsgálatlanul és büntetlenül. Az igazságnak mindig ki kell derülnie!”, fejtette ki Gál Kinga, aki szerint a jelenlegi helyzetben azonban az életek mentése és a szenvedők megsegítése a legfontosabb. Márpedig ezt csak a béke garantálhatja a háború elhúzódásával szemben. Ezért is van szükség a tűzszünetre és a tárgyalások mielőbbi megkezdésére, egy tartós, igazságos béke érdekében.

„Oroszország trójai falova ismét felkapta fejét”

Cseh Katalin Gál Kinga felszólalására angol nyelven reflektálva kifejtette, több ezer ukrán gyermeket tartanak túszként táborokban, eddig 43 ilyen tábort fedeztek fel.

„Elrabolták és akaratuk ellenére nevelőotthonokba vitték őket. Ha van valami, aminek egyesítenie kellene az Unió tagállamainak kormányait, akkor az az, hogy nem hagyhatjuk, hogy ezek a háborús bűnök büntetés nélkül maradjanak. Bíróság előtt kell elszámoltatnunk őket”, magyarázta Cseh Katalin, aki szerint az elszámoltatás útjában éppen Magyarország, illetőleg a magyar kormány áll:

Ismét felkapta a fejét Oroszország trójai falova. A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsával kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor hivatalvezetője ugyanis úgy reagált, hogy Magyarországon Putyint nem fogják letartóztatni”,

mondta felszólalásában Cseh, aki egyúttal Gál Kingához is felhívást intézett, amikor úgy fogalmazott: „Gál kollégát arra kérem, hogy győzze meg a magyar kormányt, hogy szükség esetén hajtsa végre a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát”.

A vitában részt vett a Jobbik frakció nélküli politikusa, Gyöngyösi Márton is, aki úgy fogalmazott: „Az Orbán-rezsim képviselőinek, a Fidesz-KDNP politikusainak azonban semmi problémájuk nincs Vlagyimir Putyin népirtó politikájával. Ők azok, akik miközben magukat családbarátnak nevezik, külföldön pedig magukat a konzervatív politika letéteményesének hazudják, minden követ megmozgatnak, hogy Vlagyimir Putyint és barátait kimentsék a szankciók alól, külügyminiszterük pedig szinte hetente jár ki Moszkvába.”, magyarázta Gyöngyösi, aki szerint a gyermekek deportálása lényegében a népírtás egyik formája.

„A baloldal az orosz agresszióról szóló vitát is Magyarország lejáratására használja”

A parlamenti felszólalásokat követően a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja sajtóközleményt adott ki. A sajtóközlemény szerint gyalázatos, hogy a magyar baloldal európai parlamenti képviselői ezt a vitát is az ország és a kormány lejáratására használják fel. „A magyar dollárbaloldal képviselői felszólalásaikkal szégyent hoznak a magyar emberekre, és gyalázatos módon ezt a vitát is az ország és a kormány lejáratására, a magyar emberek elsöprő többségének békepárti véleményével ellentétes, háborúpárti álláspontjának hangoztatására használják”, szögezte le Gál Kinga a közleményben.

(MTI)

***

***

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. április 19. 17:23
Bizonyított tény, az oroszok MEGELŐZŐ csapást indítottak.
Bicsike
2023. április 19. 17:13
Orbán embere. Na jól van ám. Tosszatok szájba egy vacogó cápát. Nem lehet azt írni, aki mondja? Vicc lap.
Lisa
2023. április 19. 16:58
Esetleg a felrobbantott gázvezetékért is reklamálhatna!
Micó
2023. április 19. 16:56
Morálisan igazolható az orosz akció. A pénzhatalmi maffia ellen küzdenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!