Osztrák külügyminiszter: Schengen már nem működik

2023. április 25. 20:51

„Úgy vélem, senki sem szeretné, ha Szlovénia is a belső ellenőrzés újbóli bevezetésére kényszerülne” – mondta Schallenberg szlovén kollégája.

2023. április 25. 20:51
null

A schengeni övezetben teljesen vissza kell térni az annak lényegét jelentő, ellenőrzés nélküli belső határforgalomhoz – jelentette ki Tanja Fajon szlovén külügyminiszter kedden Fiumében (Rijeka) a Gordan Grlic Radman horvát és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Szlovénia ragaszkodik a schengeni rendszer helyreállításához – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy az illegális bevándorlás elleni intézkedésekhez uniós szintű jóváhagyás kell. Az illegális határátlépések száma jelenleg nem indokolja az osztrák intézkedést a határellenőrzés kiterjesztéséről – mondta, megjegyezve, hogy

Szlovénia kész segíteni a schengeni külső határok védelmében.

Úgy vélem, senki sem szeretné, ha Szlovénia is a belső ellenőrzés újbóli bevezetésére kényszerülne” – mondta Fajon, utalva a közelgő nyári hónapokra, amikor a Horvátországba látogató turisták számával együtt megnő az illegális migránsok száma is a nyugat-balkáni útvonalon. Fajon az STA szlovén hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: Ausztria döntése a határellenőrzés kiterjesztéséről belpolitikai lépés, emiatt ő nem számít annak gyors megváltoztatására. Hivatali kollégáival a schengeni külső határok közös védelméről is tárgyaltak kedden, ennek keretében Szlovénia öt rendőrt küld Észak-Macedóniába a Frontex új missziójába – mondta.

Schallenberg viszont kijelentette: Schengen már nem működik, és ennek alátámasztására az Ausztriában benyújtott menedékkérelmek nagy számát említette.

Ausztria is jól működő schengeni övezetet szeretne, de – mind mondta – Németország nemrég engedélyt kért az Európai Uniótól arra, hogy újból bevezethesse az ellenőrzést az Ausztriával közös határán, így Bécs is kénytelen volt újra bevezetni azt a többi szomszédos országgal közös határán.

Schallenberg az európai illegális migrációt „biztonsági kérdésnek” tekinti, amely szerinte közös erőfeszítéseket igényel. A fő problémát abban látja, hogy az illegális migráció kezelésében mindössze „két-három ország érintett, míg a többi csak figyel”. A miniszterek az Ukrajnának nyújtott támogatásokról és az energetikai együttműködésről is tárgyaltak, valamint ellátogattak a krki cseppfolyósítottföldgáz(LNG)-terminálra.

Nyitókép:Alexander Schallenberg sajtótájékoztatója október 11-én (REUTERS/Lisi Niesner)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. április 26. 11:19
Schengen működik. Ami nem működik, az a Willkommenskultur.
savrena
2023. április 26. 10:44
Dobtátok volna vissza a bokorugrókat Afrikába a Willkommenskultur helyett, mára nem lenne ez probléma.
Odone Ricci
2023. április 26. 09:18
Szóval, a közös európai megoldást papolják, amit eddig NEM sikerült megvalósítani. A németek ellenőriznek szigorúan a déli határaikon, erre az osztrákok is ellenőriznek a keleti és déli határaikon, mert már túl sok az eltartandó bevándorló és a napi késelés, robbantás, tömegbehajtás. ------ A szlovén külügyminiszter egyelőre könnyen dicséri a schengeni határokat, mert ott áll a kerítése a horvát határ mentén, az olaszokhoz pedig viszonylag könnyen átsétálnak a migránsok. Ameddig ez megy, addig W Schengen ! Tragikus az embercsempészek és az NGO-hajók tevékenysége, melynek során rengeteg vízbefulladt embert kell kihalászni a délolasz szigetek közelében, méltó temetést rendezni nekik, majd az összegyűlt rokonokat pártfogásba venni . ------ Brüsszel azonban hallgat az NGO-szervezetek tevékenységéről és az elfogott embercsempészek (?) későbbi sorsáról. Világos, hogy feladatuk Európa újratelepítése családpolitika helyett.
masikhozzaszolo
2023. április 26. 09:07
Én még ott tartok most is, hogy a németek, osztrákok saját autókkal jöttek a migránsokat kiszabadítani a Keleti pályaudvarról. Meg ott is tartok, hogy a sima magyar ne merjen átmenni ezekbe az országokba dolgozni. Jó sokáig, amikor már rég EU tagok voltunk. Elsőnek az angolok mertek magyar feketemosogatót fogadni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!