Hetven éve hódították meg a világ legmagasabb hegycsúcsát

2023. május 29. 16:04

A Mount Everestet eddig több mint tízezer alkalommal mászták meg. A próbálkozóknak azonban csupán 29 százaléka éri el a csúcsot, négy százalékuk pedig nem tér vissza élve a hegyről.

2023. május 29. 16:04
null

Pontosan 70 évvel ezelőtt, 1953. május 29-én hódította meg az emberiség a világ legmagasabb hegyének számító Mount Everestet, más néven Csomolungmát – idézi fel cikkében az akkor történteket a Világgazdaság. Az évfordulónak szomorú apropót szolgáltat Suhajda Szilárd tragédiája

Azon a napon az új-zélandi Edmund Hillary, és Tendzing Norgaj nepáli serpa helyi idő szerint 11.30-kor jutott fel a világ tetejére.

Első nőként a japán Tabei Dzsunko ért fel a csúcsra 1975. május 16-án, míg oxigénpalack nélkül az olasz Reinhold Messnernek sikerült meghódítania a Csomolungmát 1980-ban, méghozzá a monszun idején, segítség nélkül.

A Mount Everestet az elmúlt 70 év alatt több mint tízezer alkalommal mászták meg.

Ugyanakkor a próbálkozóknak csupán 29 százaléka éri el a csúcsot, négy százalékuk pedig nem tér vissza élve a hegyről.

Bár, ahogy a cikk is emlékeztet, az első években nem hemzsegtek a sikeres hegymászók, az utóbbi három évtizedben egyre többekben sikerült felkapaszkodniuk a csúcsra.

Ez egyebek mellett a lehetőségek, a technikai fejlődés és az infrastruktúra fejlődésének is köszönhető.

Ma már számos olyan cég létezik, amely szinte az egész túrát megszervezi a vállalkozó hegymászóknak. Azonban ez nem olcsó mulatság: a világ legmagasabb pontjának megmászásának költségei

35 ezer dollártól akár 160 ezer dollárig terjedhetnek.

A próbálkozók növekvő száma ugyanakkor több milliárd dolláros bevételt jelent az elszegényedő Nepál számára.

Nyitókép: hegymászók a Mount Everesten (Fotó: AFP/ Christian Kober / Robert Harding Premium / robertharding via)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
minona
2023. május 29. 22:06
Tendzing Norgaj a születésnapján mászta meg az Everestet 70 éve ezen a napon. Számomra az igazi hősök az Everesten a serpák.
Spiltyu
2023. május 29. 21:08
Először Messner nem 1980-ban mászta meg az Everestet hanem Peter Habelerrel együtt 1978-ban... akkor majdnem ott maradtak mindketten, hajszálon múlt hogy élve jutottak le... két évvel később 1980-ban ő volt az első aki egyedül, segítség nélkül mászta meg... egy barátnője ment vele, de ő csak az "alaptáborig" (ami akkor még nem is igazán létezett) ment vele. Ott akkor ő volt az egyetlen ember az egész hegyen. Erről a Kristály horizont c. könyvében ír.
Zsolakomarom
2023. május 29. 19:13
"Első nőként a japán Tabei Dzsunko ért fel a csúcsra 1975. május 16-án, míg oxigénpalack nélkül az olasz Reinhold Messnernek sikerült meghódítania a Csomolungmát" Messner olasz lenne? Mi a mano...ehhez lehet hogy lenne 1-2 szava Huhu
Jajdejónekünk
2023. május 29. 17:50
Először. Hetven éve hódították meg először a világ legmagasabb hegycsúcsát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!