Németország elöregszik, ezért a fiatalabbaknak is választójogot adna az államfő

2023. május 22. 09:55

Változtatna a német választójogon Frank-Walter Steinmeier, a Bundestag ciklusait is meghosszabbítaná a válságokra hivatkozva.

2023. május 22. 09:55
null

Frank-Walter Steinmeier, a szocdem előélettel rendelkező német szövetségi elnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak beszélt a német választójog átalakításával kapcsolatos nézeteiről.

Steinmeier elmondta: Németország hatalmas demográfiai változások előtt áll. Az idősek aránya ugyanis jelentősen növekedni fog a társadalomban. A német államfő szerint itt az ideje annak, hogy elgondolkodjanak a fiatalabbak súlyának megerősítésén. Ezért át lehetne gondolni, hogy a választójog korhatárát a szövetségi parlamenti választáson levigyék 16 évre – hasonlóan több tartományi és önkormányzati választójoghoz szerte Németországban.

A német államfő arról is beszélt: a legtöbb német tartományban ötéves a helyi törvényhozások ciklusa, így átgondolható lenne, hogy a Bundestagnak is több ideje legyen a törvényalkotási munkafolyamatokra. Különösen a mostani, válságos időszakban – érvelt Steinmeier.

 

Nyitókép: Bernd von Jutrczenka / DPA / AFP

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 23. 11:32
Helyes! Pusztuljanak!
Házam Hazája
2023. május 23. 02:05
A fegyvertartás meg 21 éves kortól alkotmányos jog legyen. Schengent meg már az elmúlt 7 év alatt a kukába kell kibaszni úgy ahogy van!!! De hogy kerek legyen a történet: A MOMENTUMOS Csekk KataliN MUTAT UTUAT A FÜGGETLEN NÉMET SAJTÓT "DERIVÁLVA" : Samiha Shafynak, a Die Zeit tudósítója Egy igazi magyar nő! Mint a dudva!
kafabatka
2023. május 22. 16:33
Egy egyszerű kérdést teszek fel. Emiatt fog több csecsemő születni? Avagy a választójog kiszélesítésével oldódik meg az elöregedés problémája? Vakarom a tarkóm.
Turius
2023. május 22. 13:43
Remélem addig viszik le a választójogot, hogy a születés se legyen feltétel. Míg közben nem fogadják el, hogy a magzat egy emberi lény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!