Orosz hadihajókat észleltek az Északi Áramlat vezetékeinél a robbanás előtt – állítja egy dokumentumfilm

2023. május 03. 18:04

A Kreml kedden tagadta, hogy orosz hajóknak bármiféle köze lett volna a szabotázsakcióhoz, és ismét felszólította az érintett hatóságokat, hozzák nyilvánosságra az eddigi vizsgálati eredményeiket.

2023. május 03. 18:04
null

Három orosz hadihajót észleltek a Balti-tengeren az Északi Áramlat gázvezetékeknél nem sokkal a vezetékeken történt robbanás előtt az YLE finn, az NRK norvég, a DR dán és az SVT svéd közszolgálati televízió közös, háromrészes oknyomozó dokumentumfilm-sorozata utolsó, szerdán sugárzott része szerint.

Az orosz hajók tavaly júniusban és szeptemberben hagyták el szentpétervári és kalinyingrádi bázisaikat, és a Dániához tartozó Bornholm szigete felé vették az irányt, ahol először észlelték a szivárgásokat – derült ki az Árnyékháború címet viselő sorozatból. A négy hajó automatikus azonosítórendszer (AIS) nélkül közlekedett – tették hozzá a filmben, kiemelve, hogy a robbanás előtti hónapok során

a hadihajók órákat, egy alkalommal pedig egy egész napot töltöttek a gázvezetékeknél.

A dokumentumfilmben a hajók és az orosz bázis közötti rádiós kommunikációt is idéztek, melyet a brit haditengerészeti hírszerzés fogott el. „A rendelkezésre álló információk víz alatti műveletekre utalnak” – jelentette ki a dokumentumfilmben Jens Wenzel, a Koppenhágai Egyetem katonai elemzője.

A dán fegyveres erők a Reuters hírügynökségnek mindeközben megerősítették azt az állítást, mely szerint egy járőrhajó 26 fényképet készített a vezetékeknél egy orosz, SS-750 tengeralattjáróról, alig néhány nappal a robbanás előtt. A dán, a svéd és a német hatóságok már korábban bejelentették, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő vezetékek ellen szándékos támadás történt, a nyomozás eredményeit azonban mind ez idáig nem tették közzé. Az egyik hajót, egy vontatóhajót, amelyről mini tengeralattjárót is lehet indítani, szeptember 21-én és 22-én észlelték a vezetékek közelében.

A Kreml kedden tagadta, hogy orosz hajóknak bármiféle köze lett volna a szabotázsakcióhoz,

és ismét felszólította az érintett hatóságokat, hozzák nyilvánosságra az eddigi vizsgálati eredményeiket.

Moszkva korábban „nyugatiakat” okolt az incidensért, jóllehet bizonyítékokkal nem szolgált. Az Egyesült Államok és Ukrajna is tagadta, hogy köze lett volna a robbanásokhoz.

(MTI)

Nyitókép: Handout / DANISH DEFENCE / AFP

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
itsipia
2023. május 06. 19:26
magyar film napok voltak ámerikában.....:) többek közt A tanú is nagy sikert aratott....:)
Rizsa
2023. május 05. 09:30
Mijen érdekes . Hónapok őta , lassan egy éve volt a robbantás. Senki nem monta , hogy az Oroszok voltak . Most valahogy előkerült a hír .
Krupp Skya
2023. május 04. 18:07
"Orosz hadihajókat észleltek az Északi Áramlat vezetékeinél a robbanás előtt" Kicsit megkésve de annál nagyobb szeretettel! CIA
csulak
2023. május 04. 17:15
az USA buvarokat akik felrobbantottak a vezeteket , nem eszleltek , ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!