Egyre világosabb: köze lehet Ukrajnának az Északi Áramlat felrobbantásához

2023. május 23. 07:12

Legalábbis német, lengyel, svéd és dán újságírók ezt állítják.

2023. május 23. 07:12
null

Német nyomozók egy friss jelentése szerint több nyom is arra utal, hogy Ukrajna robbanthatta fel tavaly szeptemberben az Északi Áramlat gázvezetéket – írja az Süddeutsche Zeitung.

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, 2022. szeptember 26-án több robbanás következtében a négy gázvezetékből három megrongálódott, ezzel megszakadt a fő energiakapcsolat Oroszország és a nyugat között. Akkor gyanús orosz haditengerészeti tevékenységet fedeztek fel a térségben,

most viszont úgy tűnik, mégis Ukrajna állhat a támadás hátterében.

Bár több ország rendületlenül vizsgálja az eseményeket, még mindig nem sikerült biztosan megállapítani, hogy ki lehet a felelős. Eddig az volt az elterjedt álláspont, hogy Oroszország áll az események mögött, ám Németország, Lengyelország, Svédország és Dánia oknyomozó újságíróinak legfrissebb jelentése szerint a BKA nem győződött meg az orosz szabotázsról, miután alaposan megvizsgálták Moszkva tengeri manővereit a robbanások helyszíne körül.

A legújabb gyanú szerint egy Andromeda nevű lengyel jachtnak lehet köze az esethez, amely a szabotázst megelőző napokban a bombarobbanások helyszínéhez közel kötött ki. A jachton „katonai minőségű és víz alatt bevethető” robbanóanyagok nyomait találták. Az újságírók hozzáteszik, olyan bizonyítékokat is találtak, amelyek Ukrajnát is belekeverhetik az ügybe.

Nyitókép: Danish Defence / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2023. május 23. 13:24
Ha német, lengyel, dán vagy svéd újságíró lennék, én is arra a következtetésre jutnék, hogy akárki lehetett, kivéve az amerikaiakat. :)
Reszelő Aladár
2023. május 23. 13:19
Az robbantott, akinek a leginkább érdekében állt. A németek nem lehettek mert náluk van csap is, ahogy a ruszkiknál is. Jelenleg a legkönnyebb rátolni a dolgot az ukránokra, nekik okuk is van rá, meg őket most amúgy sem szabad hibáztatni sem semmiért. Hogy ki adta a cuccot a bulihoz, az teljesen másodlagos. A lényeg annyi, hogy a ruszkikon kívül senki sem üti az asztalt még csak félhangosan sem, hogy megtudjuk, hogy pontosan mi történt, vagyis a világ másik felének ez így rendben van.
Boruss Demeter
2023. május 23. 11:41
Ez nem igaz! Ukrán békaembernek álcázott orosz békaemberek voltak, akik ürgebőrben csempészték a robbanóanyagot. Tulajdonképpen le akarták fújni az akciót, mert Putyin egyik hasonmása megtalálta a csapokat, amikkel az NS-1 és az NS-2 elzárható, de addigra már robbantottak.
Obsitos Technikus
2023. május 23. 11:27
Vagyis bár a megrendelő és a speciális bombát szállító a tudjukki volt, de a végrehajtók és ellenőrzők a lengyelek, a dánok és a svédek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!