Svédország őszig szeretné kideríteni, ki robbantotta fel az Északi-Áramlatot

2023. június 14. 10:44

Egyes feltételezések szerint Ukrajna akarta szabotálni a vezetéket.

2023. június 14. 10:44
null

Svédország reméli, hogy őszre sikerül megállapítani, kik álltak az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása mögött – közölte a robbantással kapcsolatos svédországi nyomozást vezető ügyész szerdán a Svéd Rádióban. Mats Ljungqvist elmondta, hogy az ügyben ismét egyeztetett német kollégájával, ám részleteket nem árult el. Reményét fejezte ki azonban, hogy az őszig sikerül eljutni a vádemelésig és úgy vélte, „idővel fény derül rá, ki követte el a szabotázst”.

Ljungqvist szerint

állami vagy államilag támogatott szereplők állhattak a szabotázs mögött, és „ezt az elméletet a vizsgálat csak megerősítette”.

Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken tavaly szeptember 26-án történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében. A vizsgálatba Németország is bekapcsolódott. Azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg. Az ügyben az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást. Oroszország az „angolszász” országokat tette felelőssé a történtekért.

A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas. Az Északi Áramlat-1 2012-től működött, az Északi Áramlat-2 építését 2021-ben fejezte be a Gazprom orosz energiavállalat, de az Ukrajna ellen indított háború miatt a használata soha nem kezdődött meg.

Nyitókép: MTI / EPA / Svéd parti őrség

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2023. június 15. 10:27
Egyeztettek a német kormánnyal is, akit eddig feltünöen nem érdekelte, hogy ki volt az elkövetö. Jobb módszert arra, hogyan kell az orosz-kínai gazdaságot összeboronálni még a KI sem tud javasolni.
LancelotDuLac
2023. június 15. 09:37
Svédország őszig szeretné kideríteni, ki robbantotta fel az Északi-Áramlatot Mindegy mi a végeredmény, úgyis letagadja az orosz, hogy ő volt! XDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Robert69
2023. június 15. 07:57
Azért azt mégsem vallhatják be, hogy mindenki benne volt az Amerikai akcióban, az ukránok meg úgyis háborúznak nekik mindegy ha rájuk is kenik.
lyon
2023. június 14. 17:57
Szóval szeptember a határidő amit a nyugat adott .elenskijnek. Hát addig sajnos még nagyon sok áldozatot fog ez a háború kitermelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!