Lengyel újságíró: Orbán megalomániája még katasztrófába viszi Magyarországot

2023. június 11. 16:07

Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője szerint a magyar miniszterelnök „a történelmi mítoszteremtés újabb áldozata”.

2023. június 11. 16:07
null

A Project Syndicate interjút készített Adam Michnikkel, a lengyel Gazeta Wyborcza főszerkesztőjével, a Szolidaritás egykori tagjával.

Michnik amellett, hogy értékelte a lengyel politikai életet, amelyben a közelgő választások miatt is „magasra csapnak az indulatok”, elmondta a véleményét Orbán Viktor magyar miniszterelnök munkásságáról is.

A beszélgetés során felidézték Orbán Viktor azon kijelentését, hogy egy esetleges ukrajnai orosz vereség eltolhatná a politikai súlypontot Európában Lengyelország felé. Arra a kérdésre, mit gondol erről a „jóslatról”, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője azt válaszolta, hogy „nincs alapja az ilyen messzemenő következtetéseknek. Orbán a történelmi mítoszteremtés újabb áldozata.

– jelentette ki.

Majd azzal folytatta, „ha Ukrajna szétesne, akkor Ungvárra vetné a szemét. Ezért manőverezett a háború elején a semlegesség felé. Szemérmetlenségének undorító megnyilvánulása volt ez. Orbán megalomániája szakadékba fogja vezetni Magyarországot, mégis egy Trianon által traumatizált nemzet támogatását élvezi” – szögezte le Michnik.

Hozzátette, félt attól, hogy valami hasonló történhet Lengyelországban; hogy „egyesek terveket szőnek Lvivre és más, a második világháború után elveszített területekre. Eddig ez nem történt meg, talán azért, mert akkor Szczecint, Opolét és Wrocław-ot át kellene adni Németországhoz” – sorolta.

Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

Ezzel szemben több magyar közjogi méltóság és közéleti személy is kijelentette korábban, hogy Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya március végén a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciáján azt is leszögezte, 

Novák Katalin köztársasági elnök pedig pár napja a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci konzervatív lap interjújában hangoztatta, hogy „egész Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett. Majd azt is hozzátette,

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

***

 ***

Összesen 292 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P.Gy.
2023. június 12. 08:26
Gondolom ez a seggfej kb. ugyanígy ássa a saját hazája sírját is. Ne üljünk fel a provokációnak! Lengyel-magyar két jó barát, még ha vannak ott is gyurcsányok is!!!
Reszelő Aladár
2023. június 12. 08:08
Igen, az I. Világháború volt, ahol a mi alapvető felelősségünk nem sikerült megállapítani, de ennek ellenére a legsúlyosabb büntetést mi kaptuk. Minket nem tologattak, belőlünk csak elvettek. Amúgy ez lesz majd az első háború, amikor majd a semlegeseket is leültetik a vádlottak padjára? Vagy az ott megint csak egy szék lesz, ahova nekünk kell ülni? Netán ha Ukrajna nyer, akkor minket is megbüntethet? És megkapják az agresszor igazságát? Terület is jár nekik, ahol egyetlen szál ukrán sem él?
-Zsolt-
2023. június 12. 05:42
Csókolom! Már katasztrófába vitte!
critical man
2023. június 12. 05:03
Ez újságíró? Na ne már.... Adam Michnik a lengyelországi Varsóban született, zsidó származású kommunista aktivisták családjában. Édesapja Ozjasz Szechter a Nyugat-Ukrajnai Kommunista Párt első titkára, édesanyja Helena Michnik történész, kommunista aktivista és gyermekkönyv-író volt. Anyja felőli mostohatestvére, Stefan Michnik katonai bíró volt az 1950-es években, aki a lengyel náciellenes ellenállási harcosok tagjai elleni politikai indíttatású perekben hozott ítéleteket, beleértve a kivégzéseket is. Stefan Michniket (aki 1968-tól 2021-ben bekövetkezett haláláig Svédországban élt) később a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete hivatalosan zbrodnie komunistyczne-val ("kommunista bűnökkel") vádolta meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!