Új bevándorlási rendszert vezetnek be a németek

2023. június 23. 14:59

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter kijelentette, hogy tavaly év végén kétmillió állás volt betöltetlen Németországban.

2023. június 23. 14:59
null

Elfogadta pénteken a német szövetségi parlament (Bundestag) a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciós kormányának egyik legnagyobb szabású vállalkozásaként kidolgozott bevándorlási törvényt, amely az EU-n kívüli országokból származó munkavállalók lehetőségeit hivatott bővíteni.

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt

a hazai munkavállalók képzése és továbbképzése mellett bevándorlókra is szükség van

– emelte ki a szavazás előtti vitában Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, rámutatva, hogy tavaly év végén kétmillió állás volt betöltetlen Németországban.

Az új szabályok

Az új szabályok nagyban javíthatnak a helyzeten, a kormány javaslatának elfogadásával Németország a világ legmodernebb bevándorlási rendszerét vezeti be – jelentette ki az SPD-s politikus. A név szerinti szavazáson kormánypárti képviselők támogatásával elfogadott törvény legfőbb újdonsága az úgynevezett esélykártya intézménye, amely pontrendszert jelent.

A kanadai mintájú rendszerben pontokat a szakmai képzettség, német vagy angol nyelvtudás, életkor és a Németországhoz fűződő korábbi kapcsolat – például hosszabb németországi tartózkodás – alapján lehet szerezni. Négy pont jár például szakmai képesítést igazoló oklevélért, amely honosítható Németországban.

Aki legalább hat pontot gyűjt, egy évre tartózkodási engedélyt kap,

hogy helyben kereshessen munkát. Aki honosítás nélkül is érvényes oklevéllel rendelkezik, automatikusan megkapja az esélykártyát. Az informatikával és digitalizációval kapcsolatos szakmáknál a formális, iskolai képzettséget, például főiskolai végzettséget igazoló oklevél helyett szakmai ismerteteket igazoló tanúsítványokkal is szerezhető pont.

A legnagyobb újítások közé tartozik az a szabály is, miszerint munkavállalási tartózkodási engedélyt igényelhetnek menedékkérők, akik rendelkeznek megfelelő képesítéssel és állásajánlatot is kaptak már.

Az engedélykérelem benyújtásának feltétele a menedékjogi kérelem visszavonása.

Az FDP törekvésének eredményeként ez nem általánosan érvényes szabály, hanem egyszeri könnyítés, csak az idén április előtt érkezett menedékkérőkre vonatkozik. A liberálisok szerint ezzel elkerülhető, hogy a munkavállalási tartózkodási engedély megszerzésének lehetősége úgynevezett húzó vagy serkentő tényező legyen, vagyis tovább erősítse a német menekültügyi rendszer vonzerejét, növelve az illegális bevándorlás kockázatát.

A következmények

Az új törvény értelmében a térségből az eddigi 25 ezer helyett 50 ezer vendégmunkás érkezhet évente.

Az ellenzék élesen bírálta a kormány javaslatát. A jobbközép CDU/CSU pártszövetség szerint az SPD, a Zöldek és a liberálisok csak az alacsonyan képzett munkaerő bevándorlásának nyitnak teret, és lehetőséget biztosítanak a maradásra olyan embereknek, akiknek már távozniuk kellett volna.

A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szerint a bevándorlási törvény nem a német munkaerőpiacra, hanem a szociális ellátórendszerbe enged be külföldieket.

(MTI)

***

***

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / AFP

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. június 24. 15:49
A Bundestagban névszerinti szavazással fogadtatták el Németország migrációs tövényét. Nem TITKOS szavazással, mely egész más eredményt adhatott volna, hanem névszerint hívják a képviselőket, akiknek hangosan be kell mondani JA v. Nein - Ich enthalte mich.. Ez sok itteni olvasónak nem tünt fel a kommentek alapján. Eszembe jut az 1989 előtti szavazás. Egy pártra lehetett szavazni 2 jelölttel. A szavazócédulákat is nyilvánosan kellett beikszelni... mert ellenőrizték azt is, hogy Kis Jánost vagy Nagy Pétert ikszel-e be a választó ugyanabból az egyetlen pártból. Valami hasonló ez a német "névszerinti szavazás".
KBA98
2023. június 24. 15:42
ez a hajó már elment!
urban63
2023. június 24. 12:01
Ha tavaly év végén kétmillió állás volt betöltetlen Németországban, kérjük szépen az ellenőrizhető jelentést arról, hogy hány gazdasági migránst fogadtatok be és hányat sikerült munkába is állítani. Évek óta eltartjátok őket de munkaerő hiány mégsem csökken. A sivatagból a gyárban...? Ja, hogy nem mind mérnők, esztergályos, sofőr inkább műszaki analfabéták vagy teljesen azok.... Hát Willkommen, de most ne telepítsd szanaszét a szarodat, edd meg amit főztél! Nem kell ide háború, gyarmatosítás, ha meg hívnak, sőt szállítanak, 20 év és lakosság csere megtörténik, mindenki 3-4 feleséggel 12-16 gyerekkel, 30 fős családegyesítés, és kész...
Józsi6
2023. június 23. 20:34
Csak kiderült: a kimazsolázott szarkupac maradékát akarják idetolni. Magyarországon pedig a beilleszkedés a legfontosabb és a társadalom hasznos tagjává kell vállnia minden jövevénynek. Középfokú magyarnyelvi vizsga nélkül ne is próbálkozzon senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!