„A mai Ukrajna nagyon is emlékeztet Orbán Magyarországára” az ukrán politikai elemző szerint

2023. július 23. 10:28

Vitalij Portnyikov azonban úgy véli, a háború után az ország csak akkor tud túlélni, ha a civilizált világ részévé válik.

2023. július 23. 10:28
null

A háború után nem lesz lehetőségünk arra, hogy orbáni módon építsük újjá az országot. A mai Ukrajna nagyon is emlékeztet Orbán Viktor Magyarországára. Nagyon. De minket igazol, hogy az orbáni Magyarországnak semmi értelme olyannak lenni, amilyen, ott nincs háború. Mi viszont most olyan ország vagyunk, amelynek polgárai kénytelenek szemet hunyni jelenségek láttán, amelyek láttán békeidőben nem hunytak szemet” – jelentette ki a BBC ukrán nyelvű honlapjának adott interjújában Vitalij Portnyikov ukrán politikai elemző. 

Hozzátette: „Ha ismét béke lesz, a helyzet megváltozik, mert – aláhúzom – senki nem akarhat több olyan országot a NATO-ban vagy az Európai Unióban látni, amilyen Magyarország. Úgy gondolom, az elnöknek, mind Ukrajna minden állampolgárának fel kell ismernie, hogy

 csak akkor tudunk túlélni, akkor válhatunk a civilizált világ részévé, ha előbb civilizált állammá válunk.”

Portnyikov mindazonáltal nem tart attól, hogy a háború alatti ukrán berendezkedés jellegzetességei – a sajtószabadság teljes korlátozása, a mindent eluraló korrupció, az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés kézi vezérlése – a háború után egy autokratikus rendszerhez vezetnének. A háború utáni ukrán társadalom éppúgy nem fog hasonlítani szerinte a háború alattira, ahogy a mostani sem hasonlít a háború előttire. Azonnal másmilyen élet kezdődik majd el, másmilyen politikai és médiaversennyel, másmilyen nemzetközi kapcsolatokkal, elvárásokkal.

Az elemző az interjúban beszélt a következő időszak lehetséges forgatókönyveiről is. Szerinte ha az ukrán hadsereg eljut akár az 1991-es határokig, akkor sem lesz képes lezárni a háborút, erre csak széles körű tárgyalások révén kialakítandó megállapodásokkal van lehetőség, béke pedig csak a civilizált világ politikai szándékainak és akaratának köszönhetően születhet.en ukrán politikusnak”

Hozzáteszi: a Nyugat saját érdeke, hogy a háború mielőbb véget érjen, ugyanis „ha még tíz évig folytatódik”, az a most megfigyelhető válságjelenségeket, a szélsőséges politikai erők erősödését figyelembe véve az „európai projekt” pusztulásához vezethet,

 főleg, ha egybeesik az új izolacionizmus korszakával az Egyesült Államokban.

„Éppen ezért ha a Nyugat túl akarja élni ezt az időszakot, akkor nem a mi kedvünkért, hanem a saját érdekében kell megállítania a háborút” – vonja le a következtetést Pornyikov, aki a beszélgetést szemléző 444.hu szerint az ukrán nyilvánosság egyik legismertebb figurája. Diplomáját Moszkvában szerezte a Szovjetunió végnapjaiban, karrierje korai szakaszában a Nyezaviszimaja Gazetának és a Szabadság Rádiónak, később szabadúszóként orosz, ukrán, belarusz, baltikumi és lengyel lapoknak, köztük a Gazeta Wyborczának dolgozott. Reputációját növelte, hogy 2013/14-ben a Majdan-események egyik szervezőjeként tűnt fel. Elemzéseit YouTube-csatornáján 403 ezer, a Facebookon 305 ezer, a Twitteren 336 ezer követője hallgatja és olvassa.

Nyitókép: képernyőfotó

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vladiszláb
2023. augusztus 02. 06:35
A "civilizált világ" ratyi és pedofil. Amennyiben a náci ukrajna nem ilyen lesz, akkor...
Vladiszláb
2023. július 27. 19:56
Ezek olyanok, mint a süketnéma, írástudatlan vermahtosok. Az oroszok se különbek, ha ezt az alja népséget se tudják legyôzni. Ettől persze, ha az oroszok nem győznek, akkor mi fogunk a nácik ellen honvédő háborút vívni. Ne legyen senkinek kétsége, a nato az ukrán nácikat fogja segíteni!
dorkoka
2023. július 24. 16:16
Nem kell féljetek, annyi baromságot beszélt, hogy senki nem veszi komolyan. Szlávoknál intellektus az kizárólag az oroszoknál van, ezért hivatkoznak jelentéktelen alakoknál hogy milyen nagy és hol dolgozott. A szláv attól szláv hogy hülyeséget beszél!!!!!!!!!!!!!!!!! Úgy várja őket az unió mint falu a pestist. Hogy letérdepeljen az egymillió megművelhető négyzetkilómétertől? Az ukrán maffiát ismerik meg, meg a sovinizmusukat. de ha nem akkor majd bemutatjuk!!!!! meg a horvátok, meg a szerbek, meg a jobb sorsra érdemes lengyelek akiknek tartoznak ezzel azzal. Persze hogy kapjanak a nyakukba egy mezőgazdasági Kínát!!!!!!!!!!!!!!!!
Stingary76
2023. július 23. 19:10
P.F.Juli 2023. július 23. 19:05 "Amit a leginkább nem értek, miért foglalkoznak az ukránok annyit Magyarországgal? Hadakozzanak, ha van" mivel", mert szemlátomást van "kivel"" Hát ez az. Jól mondod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!