Délen az erdők, Dániában a Koránok égnek

2023. július 26. 09:42

Ezúttal a koppenhágai egyiptomi és török nagykövetségek előtt égették el az iszlám szent könyvét.

2023. július 26. 09:42

Tüntetők kisszámú csoportja Koránt égetett Dániában a koppenhágai egyiptomi és török nagykövetségek előtt kedden. Hétfőn az iraki nagykövetség előtt is felgyújtották az iszlám szent könyvét.

Ezt is ajánljuk a témában

A keddi megmozdulásokat a Dán Hazafiak nevű csoport szervezte, amely a muszlimok szent könyvének egyik példányát hétfőn és a múlt héten a koppenhágai iraki nagykövetség előtt égette el.

Az utóbbi egy hónapban két hasonló incidens volt Svédországban.

A török külügyminisztérium kedden határozottan elítélte a Korán elleni támadásokat hozzátéve, hogy a dán hatóságok, azzal, hogy hagyják ezt megtörténni, nem látják a lehetséges következmények súlyosságát. Törökország már hétfőn felszólította a dán vezetést, hogy megfelelő intézkedésekkel vegye elejét az iszlám ellen irányuló „gyűlölet-bűncselekménynek”.

Bahrein a nap folyamán bekérette a svéd ügyvivőt és tiltakozását fejezte ki a stockholmi Korán-égetésekkel kapcsolatban.

Az egyiptomi külügyminisztérium is bekérette az országban működő svéd diplomáciai képviselet ügyvivőjét kedden az iszlám vallás szent könyvének meggyalázása miatt.

Dánia ugyan „provokatív és szégyenletes cselekményekként” elítélte a Korán-égetéseket, de arra hivatkozott, hogy „a véleménynyilvánítás és gyülekezés szabadságát is tiszteletben kell tartani”. Lars Lokke Rasmussen külügyminiszter kedden kijelentette, hogy konstruktív beszélgetést folytatott a kérdésben iraki hivatali partnerével. „Megismételtem, hogy Dánia elítéli ezeket a kisszámú ember által elkövetett szégyenletes cselekményeket. Hangsúlyoztam, hogy minden tüntetésnek békésnek kell maradnia” – írta a korábban Twitter néven ismert X közösségi platformon.

(MTI)

Nyitókép: Qassem al-KAABI / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2023. július 26. 11:35
Tolerancia?
nyugalom
2023. július 26. 11:33
Miert fogadták, várják a migransokat?
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 26. 10:29
Termékenységi ráta, Dánia: 1.74 Muszlimok: 5.5
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 26. 10:28
Lenni vagy nem lenni? Ez itt a kérdés. A halszagú dán kiralyfi utolsó leszármazottjai a kihalásuk előtt 60 évvel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!