Hangszereket égettek el a tálibok, hiszen a zene az „erkölcsi romlás okozója”

2023. július 31. 19:12

Július elején a kormány elrendelte a fodrászatok és a szépségszalonok bezárását is országszerte.

2023. július 31. 19:12

Hangszereket égettek a tálibok Afganisztánban arra hivatkozva, hogy a zene az „erkölcsi romlás okozója” – írta hétfőn internetes hírportálján a BBC brit műsorszolgáltató. Több ezer dollár értékű hangszer vált füstté egy máglyán szombaton a nyugat-afganisztáni Herát tartományban. A tálibok 2021. évi hatalomátvételük óta számos korlátozást vezettek be, betiltották a nyilvánosság előtti zenélést is. Ahmad Szarmaszt, az afganisztáni Nemzeti Zene Intézet alapítója 

kulturális népirtásnak és a zenei vandalizmusnak nevezte a hangszerégetést.

„Afganisztán népét megfosztották a művészi szabadságtól. A heráti hangszerégetés csak egy kis példa a tálib uralom alatt Afganisztánban folyó kulturális népirtásra” – mondta Ahmad Szarmaszt a BBC-nek. A tálib uralom alatt elhallgattak a zeneiskolák is.

Sok zenész elmenekült az országból

Az interneten közzétett felvételek szerint a Herátban elégetett hangszerek között volt egy gitár, egy harmónium, valamint egy tabla nevű dob, továbbá erősítők és hangszórók. Az eszközök nagy részét lakodalmak helyszínéről kobozták el. 

A zene minden formája tilos volt a társasági összejöveteleken, a televízióban és a rádióban 

a tálibok első uralma alatt, a 1996 és 2001 között. A tálibok bukását követő két évtizedben felvirágzott a zenei élet, de az iszlamisták 2021. augusztusi visszatérése után sok zenész elmenekült az országból. Az országban maradt zenészek és énekesek bántalmazásról és hátrányos megkülönböztetésről számolnak be. Az elmúlt két évben a tálibok az iszlám jog szigorú értelmezése szerint számos súlyos korlátozást vezettek be, melyek elsősorban a nőket sújtják, nem járathatnak középiskolába és egyetemre, és nem dolgozhatnak humanitárius szervezeteknél sem. Július elején a tálibok elrendelték a fodrászatok és a szépségszalonok bezárását országszerte.   

(MTI)

Nyitókép. YouTube

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2023. augusztus 01. 09:25
Beteg faszok, és nem jutnak ezzel az egésszel semmire.
zrx8
2023. július 31. 23:44
Csak a sokadik USA-sikertörténet a demokráciaexport terén..
ToIeranciaterror
2023. július 31. 22:27
A nyugati média azt hazudik, amit akar...
akkor ki
2023. július 31. 21:34
Gyertek Európába drágaságaim, itt rengeteg hangszert égethettek, ha meg elfogy, franciát, balgát, hollandot, németet is tudtok égetni! Köszönjük Angéla és Ursula! Megint a friccek, mindig a friccek, köszönjük friccek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!