Telegraph: Azt remélik a meleg ukrán katonák, hogy a háború vége elhozza a melegházasságot

2023. július 04. 11:00

A brit lap szerint az ukrán társadalom megutálja majd a homofóbiát, mint „hagyományos orosz értéket”.

2023. július 04. 11:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Az ukrán hadseregben harcoló LMBTQ-katonák helyzetéről közölt elemzést a brit The Telegraph annak apropóján, hogy Észtország a Szovjetunió volt tagköztársaságai közül elsőként legalizálta a melegházasságot. „Ukrajna első nyíltan meleg katonái

azt remélik, hogy Ukrajna lesz a következő, és elismeri LMBTQ-katonái háborús hozzájárulását”

– írja a lap.

A Telegraph két katona sorsán keresztül mutatja be a helyzetet. Megszólaltatják a 27 éves Borisz Gracsovot, akit Kijevbe vezényeltek katonának, és ott ismerte meg Tinderen egy kávézóban párját, Valentyint. „Nagyon bejött, de furcsa volt a helyzet, mert akkor a háború elején voltunk. Sosem képzeltem, hogy a háború ilyen lehet: hogy találkozom egy tinderes sráccal egy kávézóban.”

„Az Ukrajnáért küzdő nyíltan LMBT katonák száma,

egybekötve azzal a percepcióval, hogy a homofóbia »hagyományos orosz érték«,

ahhoz vezetett, hogy az egynemű kapcsolatokat jobban elfogadja az ukrán társadalom” – mondta a lapnak Borisz.

Beszéltek a 36 éves leszbikus Alina Szarnackával is, aki azt panaszolta, hogy „a barátnője nem tudná meg, mi történt vele, ha harc közben meghalna vagy megsérülne”, mert nem a felesége. A lap szerint a melegházasság engedélyezése lehetővé tenné az egynemű pároknak, hogy egészségügyi döntéseket hozzanak, igényeiknek megfelelően temessék el szeretteiket, és támogatást kapjanak az államtól.

Borisz Gracsov szerint e kapcsolatok elismerése „fontosabb, mint valaha”, mert „a szabadságért, a demokratikus értékekért, az európai értékekért harcolunk”.

A lap az LGBT Military Instagram-oldal 

semmivel alá nem támasztott becslésére alapozva 50 ezerre teszi az ukrán hadseregben harcoló LMBTQ-katonák számát.

Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóiroda

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. július 11. 07:32
Melegházasság fontosabb mint az hogy a történelmi kisebbségek saját kultúrájukat megőrizhesség. De jó. A buzik azért harcolnak hogy az etnikai kisebbségeket baszogtatthassák. Mint a románok a '48-as forradalom során.
kaffogó hebrencs
2023. július 10. 20:30
Ez valami csodálatos volt.
salmonella
2023. július 09. 10:47
A lángszóró elhozza nekik a meleget.
Karbantartó9
2023. július 08. 19:15
Sokkal több meleg ukrán katonára van szükség! Itt az ideje, hogy a nyugat tegyen is valamit, ne csak beszéljen! Kezdődjön el végre az ukrán átnevelés, a műtétek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!