Így liberalizálják a kannabiszt Németországban

2023. augusztus 17. 16:09

A német kormány lazít a kannabisz szabályozásán: lehetne otthon nevelni a növényeket, és létrehoznának kannabiszt terjesztő társadalmi klubokat is.

2023. augusztus 17. 16:09
Cannabis Legalization Germany

Új terveket mutatott be a német kormányzat a kannabisz szabályozására, lazítva az eddigi korlátozásokon. Berlin megengedné az állampolgároknak, hogy saját használatra három növényt vagy 25 grammot tartsanak maguknál. Emellett 

létrehozhatnak társadalmi klubokat, ahol terjeszthetik a legalizált füvet

 – ami nem kannabiszt árusító boltok lesznek, hanem maximum ötszáz fős tagsággal működtethető klubok, amelyek havi 50 gramm fűvel elláthatják a tagjaikat.

A német kormány ugyanakkor gondolni kívánt a fiatalokra is: Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint a gyermekek és a kamaszok kannabiszhasználata nagyon veszélyes, mert rontja az iskolai eredményeiket. A kannabisz klubokat ezért nem lehet létrehozni az iskolák 200 méteres körzetében, illetve a 21 év alatti klubtagok számára 30 grammban határozták meg a havi fejadagot.

A baloldali-liberális német kormányzat már 2021 őszi megalakulásakor fontos céljának nevezte meg a kannabisz legalizálását – a folyamat ugyanakkor lelassult, mivel többféle aggodalom merült fel, többek közt az Európai Unió szabályainak való megfelelőség miatt is.

A berlini kormány terveit még meg kell szavaznia a parlamentnek is, ami módosíthat a jelenlegi terveken.

A kormány javaslatát 

kritizálták a konzervatív politikusok, egészségügyi szakemberek, bírók és a rendfenntartó erők képviselői is. 

A bírók szövetségének elnöke szerint a kormány tervei nem könnyítik meg az igazságszolgáltatás dolgát, éppen ellenkezőleg, még több terhet pakolnak rájuk a kannabisszal kapcsolatos ügyekben.

A német orvosok szövetsége szerint pedig nem reális azt várni, hogy a gyerekeket és a kamaszokat ez a szabályozás megóvná majd a kannabiszhoz való hozzájutástól.

 

Nyitókép: ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. augusztus 22. 13:37
Fékek nélkül zuhanás a liftaknába! A földszinten javallott a liftajtótól távolabb húzódni, nagyot fog szólni. Weimari köztársaság újratöltve. Félő, hogy Hitler anyja is újrta terhes.
alenka
2023. augusztus 18. 01:28
Még hülyébbek lesznek..
kovsa
2023. augusztus 17. 19:47
"Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint a gyermekek és a kamaszok kannabiszhasználata nagyon veszélyes, mert rontja az iskolai eredményeiket. A kannabisz klubokat ezért nem lehet létrehozni az iskolák 200 méteres körzetében, illetve a 21 év alatti klubtagok számára 30 grammban határozták meg a havi fejadagot." Most komolyan. Ezek tényleg ennyire naivák? Vagy szimplán hülyék? Tényleg ki akarják irtani a fehér, keresztény embert!
La Piovra
2023. augusztus 17. 19:39
Jó cucc lesz ez a szabadság, a feketét is fehérnek látják. Négermánok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!