Lebuktak az oroszok, itt nyaralnak a háború alatt

2023. augusztus 07. 10:46

Akiknek elég pénzük van az utazáshoz, azok Európa és Ázsia napsütötte tájaira utaznak.

2023. augusztus 07. 10:46

Miközben Ukrajnában dúl a háború, oroszok százezrei keresik a népszerű nyaralóhelyeket a nyári szünetre – vagy akár a konfliktus kivárására szolgáló biztonságos menedéket – írja a Politico. 

Míg a gyengébb rubel és a növekvő gazdasági gondok miatt sok hétköznapi család a melegebb hónapokat a nyaralójában vagy Oroszországon belül tölti, 

azok, akiknek elég pénzük van az utazáshoz, nem vesztegetik az időt, és Európa és Ázsia napsütötte tájaira utaznak.

Ez azt jelenti, hogy azok az országok, amelyek még mindig hajlandóak elfogadni a pénzüket, egy jövedelmező piacot csapolnak meg. 

Nézzük tehát a hat legnépszerűbb helyet, ahol az oroszok nyaralnak.

Törökország

Törökország egy olyan ország, amely Kelet és Nyugat között helyezkedik el. Ez a régi közhely új értelmet nyert az ukrajnai háború kezdete óta, amikor a NATO-tagállam támogatást nyújtott Kijevnek, ugyanakkor elutasította a Moszkvával szembeni szankciókat.

Ennek eredményeképpen Ankara látta, hogy az országba áramlik a külföldi pénz, miközben az oroszok külföldre akarják vinni a vagyonukat. Emellett ez az egyik olyan európai célpont, amely nem tiltotta be az Oroszországból érkező járatokat. Miközben az EU légtere zárva van, a török légitársaságok már 130 euróért kínálnak járatokat Moszkvából olyan napsütötte célállomásokra, mint Antalya és Bodrum.

A héten közzétett statisztikák szerint az 

első félévben Törökország idegenforgalmi bevételei több mint negyedével nőttek, elérve a 21,7 milliárd dollárt, 

és idén várhatóan 7 millió orosz látogat el az országba.

Jelenleg 145 ezer orosznak van tartózkodási engedélye. Új hazájukon több tízezer ukránnal osztoznak, akik az oroszországi háború elől menekültek ide. Ez feszültséget okoz olyan üdülővárosokban, mint Antalya, amely mind az oroszok, mind az ukránok körében népszerű. 

Grúzia

A volt szovjet tagköztársaság legjobb természetéről, ételeiről és vendégszeretetéről szóló hírneve miatt a középosztálybeliek egyik legkedveltebb célpontjává vált.

Csak 2022-ben több mint 1,1 millió orosz látogatott Grúziába, szemben az egy évvel korábbi 200 ezerrel.

Ez a szám azután emelkedett, hogy Moszkva májusban enyhítette a közvetlen légijáratokat tiltó szabályokat.

A feszültség egyre nő, a helyi grúz és ukrán aktivisták a hétvégén tiltakoztak a Batumi kikötővárosban kikötő orosz sétahajók ellen. A helyi média által megosztott felvételeken orosz nyaralók láthatók, amint Oroszország 2008-as, Grúzia elleni háborúját védik, és erkélyeikről gúnyolódnak a tüntetőkön.

Thaiföld

A Thaiföldre látogató oroszok száma az elmúlt évben több mint 1000 százalékkal nőtt. A hivatalos statisztikák szerint csak az idei év első felében 791 574 orosz utazott az országba.

A buliváros Phuket különösen nagy beáramlást tapasztalt, mivel 

a január óta eladott villák közel felét oroszok vásárolták meg. 

Akár nyaralóként, akár partiként, ahol kivárhatják a háborút. A turizmus növekedése akkor következett be, amikor Moszkva is igyekezett szorosabbra fűzni a kapcsolatokat a királysággal. 

Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségekben is megugrott az oroszok széma, akik arról számoltak be, hogy a sivatagi városban jobban érzik magukat, mint a nyugati országokban, mivel itt az emberek nyilvánosan nem támogatják Ukrajnát. A beáramlás az Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolatok fellendülésével párhuzamosan zajlik: 

orosz cégek telepednek át az Öböl-menti országba, és a Kreml hatalmas mennyiségű kedvezményes árú olajat ad el az országnak.

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU nyomása egyre nehezebbé teszi az Egyesült Arab Emírségek számára, hogy profitáljanak a szankciók megkerüléséből, ami azt jelenti, hogy az orosz turistákat nem látják örökké szívesen.

Ciprus

Miután Ciprus más uniós tagállamokhoz hasonlóan betiltotta az Oroszországból érkező kereskedelmi járatokat, és tavaly 80 eurós vízumdíjat vetett ki, az itt töltött nyaralás nagyrészt elérhetetlen az egyszerű oroszok számára. A tisztviselők szerint ez a döntés 600 millió eurónyi bevételtől fosztotta meg az országot.

De azok számára, akik ki tudják fizetni a költségeket, az Oroszországból induló repülőjáratok egy rövid isztambuli vagy jereváni megállóval körülbelül 250 euróba kerülnek. Ciprus az egyik legtermékenyebb kibocsátója az úgynevezett 

„arany útleveleknek”, amelyek akár 2,5 millió eurós befektetésért cserébe uniós állampolgárságot biztosítanak.

Az országra nyomást gyakoroltak, hogy törölje a szankciókkal sújtott oligarchák úti okmányait. Már 222 útlevelet vontak be, köztük több orosz milliárdos útlevelét is.

Ukrajna

A vidéki házak és a nyaralóparkok továbbra is a legnépszerűbb választásnak számítanak. A közelmúltig sokan a megszállt Krím-félszigetre látogattak. A Szovjetunió óta a nyaralások és szanatóriumi üdülések ikonikus helyszíne, és mióta Moszkva 2014-ben illegálisan annektálta a régiót, sok orosz vásárolt második otthont vagy fizetett a Fekete-tenger partján fekvő csomagtúrákért.

Mivel a határhoz közeli légi forgalmat elterelték, a félszigetre vezető egyetlen megmaradt útvonal a Vlagyimir Putyin elnök által 2018-ban megnyitott autó- és vasúti hídon keresztül vezet. Ezt a hidat többször is megtámadták az ukrán erők, hogy megzavarják az orosz katonai konvojokat.

Ennek eredményeként a szállodák átlagosan több mint fele üresen áll a nagyszabású akciók és kedvezmények ellenére.

A helyi tulajdonosok szerint a helyzet még annál is szörnyűbb, mint amit a kormány hajlandó beismerni.

Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palmimi85
2023. augusztus 10. 18:03
És "szegény, háborúba kényszerített" ukrán politikai elit hol múlatja a napjait? Meg szegény farokművész ripacs Zselé? Gondolom, hasonló helyeken, közben meg vágóhídra küldik azt, aki nem tud 10.000 eurót fizetni azért, hogy ne kelljen katonának menni? És mondja bárki, hogy szegény ripacs nem tudott róla, annyira hiszem el, mint ahogy a Biden család ártatlanságát.....
Kozmosz
2023. augusztus 10. 01:23
És Hévízen is már csak orosz szót hallani.
alenka
2023. augusztus 07. 17:57
Na és?. . Okosan teszik.. Ukrán nyaralghat,előkodhet...orosz a saját pénzén se teheti?. Elég legyen ...
KBA98
2023. augusztus 07. 17:27
..és mi ezzel a baj?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!