Több műtárgy eltűnt a British Múzeumból, kirúgták az egyik alkalmazottat

2023. augusztus 16. 20:59

A tárgyak között aranyékszerek, féldrágakövekből és üvegből készült ékkövek is szerepelnek, amelyek az i. e. 15. és az i. sz. 19. század között készültek.

2023. augusztus 16. 20:59

Menesztette egyik munkatársát a londoni British Múzeum, miután kiderült, hogy több műkincsük eltűnt vagy megrongálódott. A múzeum szerdán közölte, független biztonsági felülvizsgálatot rendeltek el, továbbá komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy visszaszerezzék az eltűnt, ellopott vagy megrongálódott műtárgyakat.

A tárgyak között aranyékszerek, féldrágakövekből és üvegből készült ékkövek is szerepelnek, amelyek az i. e. 15. és az i. sz. 19. század között készültek. 

A legtöbb tárgyat egy raktárban őrizték, a közelmúltban nem állították ki őket.

„Jelenleg három dologra koncentrálunk: egyrészt az ellopott tárgyak visszaszerzésére, másrészt annak kiderítésére, hogy mit tehettek volna az eset megakadályozására, valamint arra, hogy a biztonsági befektetésektől a gyűjtött tárgyak nyilvántartásáig mindent megtegyünk azért, hogy az eset ne ismétlődhessen meg” – mondta George Osborne, a British Múzeum elnöke. 

Ez az eset csak megerősíti a múzeum „újragondolását”, amit már korábban elkezdtünk – tette hozzá az igazgató. A múzeum közölte, hogy jogi lépéseket fog tenni az elbocsátott dolgozó ellen, az ügyet már a londoni rendőrség vizsgálja.

Nyitóképünk illusztráció: Selyemruhák a londoni British Museum Kína rejtett évszázada című kiállításának sajtóbemutatóján 2023. május 16-án, két nappal a megnyitás előtt. MTI/EPA/Tolga Akmen

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2023. augusztus 22. 15:45
Ez a Taxis Gyuszi esetére hajaz. Kirúgták a portást, mert az szóba sem jöhet, hogy egy muzeológus csent el pár értékes cuccot, ugye?
rugovics tibusz
2023. augusztus 17. 08:56
Ebül szerzett jószág ebül vész el.
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 17. 08:21
Több műtrágya eltűnt a britismúzeumból…
need-info
2023. augusztus 17. 01:05
Fehér bőrű helyi lakos lehetett...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!