Németország útja az olcsó munkaerőtől a kulturális önfeladásig

2023. augusztus 23. 11:06

A baloldali véleményformálók követendő sikertörténetként tekintenek a német bevándoroltatási folyamatra.

2023. augusztus 23. 11:06
null
Susánszky Mátyás
Pesti Srácok

„EGY KÉT OLDALAS SZERZŐDÉSSEL KEZDŐDÖTT MINDEN
De térjünk ki egy kicsit részletesebben a török bevándorlók kérdésére, hiszen Németország Törökországgal, mint nem európai országgal tartja fenn a legrégebben a »munkaerőpiaci együttműködést«, így az országot időközben ért kulturális hatásokból következtethetünk arra, hogyan alakul más bevándoroltatott közösségek sorsa és viszonya a még többségi társadalomhoz. Mint korábban említettük, az akkori NSZK még csak munkavállalókat akart gazdasága fellendülésének biztosítására, de szó sem volt arról, hogy önmagát bevándorlóországként azonosítsa. Ezt jól jelzi az a pusztán két oldalas, a török munkavállalást szabályozni hivatott szerződés, amelyet 1961. október 30-án kötött meg a német külügy és a török nagykövetség. Az eredeti elképzelés szerint a törökországi vendégmunkások egy-két évig maradtak Németországban, később azonban ezt a tartózkodási időt meghosszabbították, amikor a német gyárak rájöttek: túl sok energiába kerül az új munkások folyamatos kiképzése.

NÉMETORSZÁG EGY REGGEL ARRA ÉBREDT, HOGY BEVÁNDORLÓORSZÁGGÁ VÁLT
Mielőtt elhinnénk egyes török vagy más muzulmán szélsőségesek Németország gyarmatosítására, tudatos elfoglalására utaló kijelentéseit, fontos leszögezni, hogy ennek a munkaerő-bevándoroltatásnak egyértelműen az NSZK volt a motorja, amelynek a gazdasága virágzott, így kihasználhatta az 1960-as években gyengélkedő gazdaságú és politikailag instabil Törökországot. Bár a megállapodást kölcsönösen előnyösnek nevezték, azt azért jegyezzük meg, hogy – hasonlóan újabban Szíriához – a német gazdaság éppen azokat a török fiatalokat szívta fel saját munkaerőpiacára, akik képzettek voltak, dolgozni akartak, így akár a török gazdaság megszilárdításában, Törökország megerősítésén is dolgozhattak volna odahaza, ahelyett, hogy a német utcákat sepregessék, vagy a német gyárakban dolgozzanak.

Az ő életükben hozott drasztikus változást az 1965-ös törvénymódosítás, amely már állandó tartózkodási engedélyt is adott a török munkavállaóknak, lehetőséget biztosítva a családegyesítésre. Ettől a dátumtól vált egyre égetőbb kérdéssé, mennyire sikerül integrálódniuk a német társadalomba, mennyire sajátítják el a többségi nemzet nyelvét, kultúráját, és hogyan gyakorolhatják vallásukat. Ezen felül Németország innentől indult el a felismerésig, hogy bevándorlóországgá vált, amelyhez ideológiai és politikai hátteret kellett létrehozzon.

Bár Angela Merkel még kancellársága idején egyszer megkockáztatott egy olyasfajta kijelentést, hogy Németországban a multikulti megbukott, ezt a hangot azonban azóta elnyomták azok a baloldali véleményformálók, amelyek követendő sikertörténetként tekintenek a német bevándoroltatási folyamatra. Egy biztos: az olcsó munkaerő árát Németország valójában kultúrája feladásával fizette meg, és már ha akarna, sem tudna nem bevándorlóország lenni többé.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Jens Büttner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 23. 18:21
Pedig ilyen városokat építettek a holokauszt előtt: https://m.youtube.com/watch?v=CurDi33WoaE&pp=ygUQUm90aGVuYnVyZyBkcm9uZQ%3D%3D
nempolitizalok-0
2023. augusztus 23. 14:22
Na igen, a libsik rendesen mellényúltak, bár szerintem direkt volt. A német nép röpke 20 év alatt újra magára talált és megint európa vezető ereje lett. Na ez sokakat irritált, leginkább az amerikaiakat.
papalimapapa
2023. augusztus 23. 13:34
A mai Németország egyre jobban emlékeztet a Weimári Köztársaságra. Mikor szüli meg a kor Hitlerét? A DDR-es Angela Merkel talán egyik legnagyobb bűne, hogy leépítette a német kereszténydemokráciát, liberalizálta a közgondolkodást és rászabadította a migránsáradatot Németországra (is). A németek eljutottak az önmegsemmisítés határára. Korábban ők próbálkoztak más nemzetek, fajok megsemmisítésével. Kevés volt hozzá még egy Adolf Hitler is. De Merkel a saját nemzetének megcsinálta. Ahogy megígérte: "Wir schaffen das". És szabadlábon van, pedig Nürnbergben lenne a helye Junckerrel együtt. Európa hazaárulói!
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 23. 13:22
"Szerintem ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. augusztus 23. 13:08 Németország ott cseszte el, hogy végleges tartózkodási engedélyt adott nekik, családegyesítéssel. Nálunk meg csak határozott időre kapnak engedélyt a vendégmunkások." És mégis, miből gondolod, hogy ez Magyarországon nem ugyanígy lesz? Gondolod, hogy a kormány azt fogja mondani a világ legnagyobb akkugyártóinak, bármiben is, hogy nem? Olvasd el a vendégmunkás-törvényt! Abban az van, hogy kollektív munkavállalói engedélyeket adnak ki a munkáltatóknak fix időre. Senki nem fogja ellenőrizni, hogy kiket hoznak be és azokat mennyi ideig foglalkoztatják itt. És azt sem fogja megakadályozni senki, hogy egy itt kiképzett vendégmunkás, miután a két évét ledolgozta, hazamenjen, magához vegye a kiscsaládját és tartózkodási engedélyt kérjen, amihez a munkáltatói igazolást az addigi munkáltatója adja ki. Innen már csak egy lépés a letelepedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!