Nigerben a junta lezárta az ország légterét, a helyzet a lehető legdrámaibb

2023. augusztus 07. 09:07

Katonai intervenció is elképzelhető, de több szomszédja támogatja az új hatalmat.

2023. augusztus 07. 09:07
BAZOUM, Mohamed

Lezárta Niger légterét az országban nemrég hatalomra jutott junta nem sokkal vasárnap éjfél előtt, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által adott, a háziőrizetben tartott Mohamed Bazoum elnök szabadon engedéséről és hivatalába történő visszahelyezéséről szóló ultimátum lejártakor. A junta az ECOWAS jelentette fenyegetéssel indokolta az állami televízióban közzétett rendelkezést, a szervezet ugyanis azt közölte, hogy amennyiben a puccsisták nem teljesítik követeléseiket, nem riad vissza a katonai beavatkozástól sem.

„Niger fegyveres erői, valamint minden védelmi és biztonsági egységünk, a nép töretlen támogatását maga mögött tudva kész megvédeni országunk területi egységét” 

– áll a junta által kiadott közleményben, melyben egyúttal hangsúlyozták, hogy bármilyen légtérsértése azonnali és határozott választ adnak. A tájékoztatás szerint a lezárás határozatlan időre szól. A bejelentésre az ECOWAS egyelőre nem reagált.

Ezt is ajánljuk a témában

Sajtóhírek szerint vasárnap délután a katonai hatalomátvételt támogatók közül 

több ezren gyűltek össze az egyik niameyi stadionban, arra az esetre, ha fegyveres intervenció indulna az ország ellen, 

és a junta delegációjának tagjait hatalmas ováció fogadta.

A Nigerrel szomszédos öt ország közül Mali és Burkina Faso vezetése, a két országban korábban szintén a hadsereg ragadta magához a hatalmat, üdvözölte a puccsot, és bejelentette: támadás esetén kész Niamey segítségére sietni. A Nigerrel szintén határos, az ECOWAS-ban nem tag Algéria a hét végén azt közölte, semmiféle fegyveres beavatkozást nem támogat, viszont Szenegál már a múlt héten bejelentette, kész katonákat küldeni a junta ellen.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demkó Attila

Facebook

Idézőjel

Miért is természetes hogy gyűlölik Nigerben Franciaországot? Gyilkosság, puccs, lefizetés, zsarolás.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Sam Mednick

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lisa
2023. augusztus 07. 11:31
Macron! Akkor hol is van most repedés?
nedudgi
2023. augusztus 07. 10:42
Szankció a franciák ellen. Ez teljesen normális, hétköznapi dolog.
Zolotarjov
2023. augusztus 07. 10:23
Nem ilyen esetekre tartják a franciák az Idegenlégiór..?
BadAdam
2023. augusztus 07. 09:58
Félek az lesz a vége, hogy a puccsistáknak nevezett lázadókat az oroszok támogatják fegyverrel, pénzzel meg minden egyébbel, az előző nyugatbarát vezetést meg a franciák és az amcsik támogatják és egy újabb proxyháborúban egész országrészek halnak ki egy esetleges polgárháborúban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!