Putyin gyengeségét és Oroszország szétesését vizionálja Prigozsin halála kapcsán egy brit történész

2023. augusztus 25. 16:18

Simon Sebag Montefiore szerint az orosz elnök képtelen irányítani a saját udvarát, és nem tudta megakadályozni a vetélytársak nyílt ellenségeskedését – ez fordult azután át a zendülésbe két hónappal ezelőtt.

2023. augusztus 25. 16:18
null

Hiába lehetett számítani valamiféle alávalóan gyalázatos, barokkos erőszakra az elvetélt puccskísérlet megtorlásaként, mégis sokkoló, amikor bekövetkezik – írja a Time-ban a Prigozsin-gép felrobbantásáról Simon Sebag Montefiore.

A hvg által szemlézett írásban a brit történész – akinek szakterülete Oroszország, korábban Sztálin titkosszolgálatáról írt könyvet – leszögezi: a Kremlbe, az udvar legfelső kicsi körébe ma sem igen lehet belátni.

Szerinte nem meglepő, hogy Prigozsint végül megölték, de a lázadás és a merénylet között eltelt két hónap Putyin gynegeségét jelzi. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy Oroszország előbb-utóbb szétesik, írja.

(Ezzel szöges ellentétben áll kollégánk, Kohán Mátyás véleménye, amit itt olvashat el.)

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Egyben leckét adott mindannyiunknak arról, hogy milyen a diktatúra, és miért jó, hogy itthon demokrácia van.

Úgy véli, az orosz elnök képtelen irányítani a saját udvarát, és nem tudta megakadályozni a vetélytársak nyílt ellenségeskedését – ez fordult azután át a zendülésbe két hónappal ezelőtt. 

Ezután felidézi Prigozsin előéletét, hogy milyen akciókban segítette a rendszert 

A teljes írást itt érheti el.

Nyitókép: Twitter

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. augusztus 25. 21:21
Itt a másik tökelütött brit tudós :)
Tuners
2023. augusztus 25. 17:31
Tök mindegy mi történik, ezek mindig ugyanazt vizionálják. Amikor alkut kötöttek azért volt gyenge, most nem gyenge most azért gyenge mert 2 hónapig várt, ezek mindenből ugyanazt a következtetést vonják le. Pont mint az itteni libsik. Amúgy… Ítélethirdetés mikor volt? Arról lemaradtam..? Még mindig csak elméleteket habverőznek. Van valami bizonyíték hogy Putyin volt? Tele lenne a sajtó, semmi ilyet nem láttam.
hátakkor
2023. augusztus 25. 17:13
Minden széteshet, szétesik. Szovjetunió is szétesett, Cseh és Szlovákia, Jugoszlávia, a Brit birodalom is. Hol van a Perzsa birodalom és a többi?
Akitlosz
2023. augusztus 25. 17:03
Én Ukrajna szétesését vizionálom. Egy történésznek legkevésbé sem a vizionálás a dolga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!