Ratislav Káčer: „Magam is részben magyar gyökerekkel rendelkezem, akkor milyen hungarofóbiáról beszélünk?”

2023. augusztus 31. 10:49

A szlovák külügyminiszter szerint Orbánnak az az érdeke, hogy felszítsa a nemzeti szenvedélyeket, gyűlöletet szítson, és azt a látszatot keltse, hogy Szlovákia a bolond, aki táplálja azt.

2023. augusztus 31. 10:49

A Denník N szlovák lap interjút készített Rastislav Káčer volt szlovák külügyminiszterrel, amelyben Magyarországra is kitértek.

Kácer úgy fogalmazott:

soha nem kritizáltam Magyarországot. Az egy szép ország, és szeretem, az embereivel együtt.

Én magam is részben magyar gyökerekkel rendelkezem, akkor milyen hungarofóbiáról beszélünk? Én mindig csak Orbánt és a politikáját kritizáltam. Szeretem a mi magyarjainkat is, azokat, akik Szlovákiában élnek. Amikor Novák Katalin magyar köztársasági elnök találkozott Zuzana Caputovával (szlovák államfő – a szerk.), valami ilyesmit mondott neki: »Tudod, érzékeny vagyok néhány dologra nálatok, mert van itt 500 ezer magyarunk«. Olyan volt, mintha késsel szúrtak volna belém. Hallgattam, mert udvariatlanság lett volna beleszólni, de akkor nagyon szerettem volna azt mondani: »Nektek itt nincsenek magyarjaitok, ezek a mi magyarjaink, büszkék vagyunk rá, hogy itt élnek, és mindent megteszünk, hogy itt jól érezzék magukat, mint otthon«. Sajnáltam, hogy az elnökünk akkor nem mondott semmit.”

Káčer szerint a magyar revizionizmus és a szomszédokkal szembeni eróziós politika, amelyhez Orbán kihasználja a kisebbségeket, összeütközésbe került Putyin imperializmusával. „Putyin a szavakról a tettekre váltott. Évek óta azt hangoztatta, hogy milyen rossz, hogy a Szovjetunió összeomlott, hogy ez történelmi igazságtalanság, hogy nagy és tisztelt ország volt, amelyet a Nyugat megalázott. Aztán megtámadta Ukrajnát. Orbán is tíz éve mond valami ehhez hasonlót. Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy ez nem vezet ahhoz, hogy Putyin gyakorlatilag inspirálja őt?” – tette fel a kérdést Káčer, aki szerint Orbánnak az az érdeke, hogy felszítsa a nemzeti szenvedélyeket, gyűlöletet szítson, és azt a látszatot keltse, hogy Szlovákia a bolond, aki táplálja azt.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: Andrei Pungovschi / AFP

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2023. szeptember 07. 19:34
Érdeklődni szeretnék, Szlovákia melyik országban van?
Erlev
2023. szeptember 03. 23:43
Hülye vagy.
Zilizi Gábor
2023. szeptember 03. 22:06
A kés szúrást Nováktól megérdemelted Rastyo. Mert amit műveltetek Naggyal az kísz katasztrófa volt. Hungarofób lehet nem vagy de kicsit se segíted a két nemzet közeledését sőt az uszítás közelebb áll hozzád mint a Szlotához.
zavulon
2023. szeptember 03. 16:26
Milyen hungarofóbiáról beszélünk? A tiedről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!