Spiegel–ZDF: Minden bizonyíték arra utal, hogy Ukrajna áll az Északi Áramlat felrobbantása mögött

2023. augusztus 28. 20:16

A több mint két tucat oknyomózó újságíróból álló csoport újabb következtetésekre jutott.

2023. augusztus 28. 20:16

A német Der Spiegel és a ZDF közös oknyomozói cikkéből kiderül, hogy az Andromeda nevű 75 lóerős, robotpilóta nélküli hajóról telepíthették a bombákat az Északi-Áramlat gázvezetékre. A nyomozásban több mint huszonöt újságíró vett részt, és bár kezdetben úgy tűnt, lehetetlen lesz kigobozni a szálakat, a Der Spiegelen szombaton jelent meg az oknyomozó cikk „Minden nyom Kijevre mutat” címmel, amelyből fontos részletek derülnek ki a robbantással kapcsolatban. 

Az újságírók egy füles segítségével bukkantak az Androméda nyomára. A hajót a német szövetségi rendőrség fedezte fel januárban az észak-német Dranske városában.  Mikor átkutatták, a fedélzet alatti asztalon és a vécén is jelentős mennyiségű oktogént találtak, pontosan azt a robbanóanyagot, amivel a gázvezetéket felrobbantották.

Bár még mindig keringenek olyan elméletek, hogy az oroszok állhatnak a robbantás mögött, a holland katonai hírszerző ügynökség már korábban, 2022 júniusában figyelmeztette a német hírszerzést, hogy valami készül az Északi Áramlat ellen.

 

A terv szerint hat ukrán kommandós katonának kellett volna magukat hamis személyazonossággal álcázva egy hajót bérelni, speciális felszereléssel lemerülni a Balti-tenger fenekére, és felrobbantani a csöveket.

 

Ez összecseng azzal, hogy a német oknyomozók szerint is egy hat főből álló csoport követte el a támadást, akik hamis útlevéllel bérelték ki a hajót. Az információk szerint az emberek Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnoknak dolgoztak, és Volodimir Zelenszkij elnököt nem tájékoztatták a tervről. 

Ugyanakkor még mindig nem lehet kimondani, hogy „ezt Ukrajna államilag irányította” – mondta egy német szövetségi ügyész. „A nyomozás folyamatban van, nagy része még mindig titkos.”

Nyitókép: Danish Defence / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. szeptember 30. 03:21
Ursula keze is benne a szabotázsban keleti blokktól megakar szabadulni , de először az orosz energiát letiltja gazdaságot tönkre teszi függőséget kialakított.
Reszelő Aladár
2023. augusztus 30. 10:22
Kutyára mind1 ki csinálta. Valaki megtámadta Németországot, amire azok hümmögnek és egyetértenek vele. Majd küldenek fegyvert az őket megtámadónak. De nekik és nem ellenük. Ide jutottunk. Basszus ennél még a Bénának is nagyobb szuverenitása volt a Ponyvaregényben.
pipa89
2023. augusztus 29. 18:30
Próbáljátok meg lehazudni a Napot az égről, idióták, próbáljátok, mintha lehetséges lenne!
Puby14
2023. augusztus 29. 10:22
Két dolog: 1. A Spiegel és a ZDF évek óta folyamatosan hazudik, miért pont most kezdene igazat mondani? 2. 75 lóerős "robotpilóta nélküli" hajó? Az milyen? A 75 lóerős motor kb egy közepesnél kisebb tengeri vitorlás motorja, ami a kikötőn belüli mozgáshoz kell, a nyílt tengeren nem ér semmit. Robotpilóta nincs, olyan rendszer van, hogy GPS vagy iránytű segítségével tartja az irányt egy elektronika, hogy ne kelljen fogni folyamatosan a kormányt. Az északi tengeren csónakázni: életveszély. 3. Németországban rengeteg embernek van több-kevesebb hajós gyakorlata, hogy merték ezt így leírni (kimondani) ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!