Több mint négymillió ukrajnai menekült jövője dől el hamarosan

2023. augusztus 23. 16:55

Szakmai szervezetek és a menekülteket befogadó települések már most döntenének az uniós védelmi státuszról.

2023. augusztus 23. 16:55

Még érvényes az Európai Unió tagországaiban tartózkodó, több mint négymillió ukrán menekült számára biztosított úgynevezett védelmi státusz. Német szakértők, illetve tekintélyes menekültügyi szervezetek azonban már most sürgetik a jövő márciusban lejáró státusz meghosszabbítását, valamint az integrációs költségek nagy részének uniós, illetve szövetségi „átvállalását” – írta az Infostart.

Az Európai Unió statisztikai hivatala legutóbb júliusban tette közzé a menekültek státuszára vonatkozó jelentését, amely 2022. február 24-én Oroszország által indított háború kezdetétől 2023 május végéig 

4 019 815 ukrán állampolgár kapott ideiglenes védelmet biztosító menedékes státuszt az Európai Unió valamelyik tagállamában

– tették hozzá.

A júliusi Eurostat-jelentés utalt arra is, hogy a legtöbb menekült számára Németország biztosított ilyen státuszt, szám szerint több mint egymillió-százezret. Németország után Lengyelország és Csehország következett.

Az úgynevezett védelmi státusz a menekülteknek biztosítja egyebek mellett, hogy 

egészségügyi ellátásban részesülhetnek, munkát vállalhatnak, gyermekeik pedig iskolába járhatnak

 – ismertették. 

Az Infostart emlékeztetett, hogy az Európai Unió Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán aktiválta az úgynevezett ideiglenes védelmi státusz irányelveit. Ez előirányozza, hogy egy nagy menekülthullám esetén az érintettek számára gyorsan és bürokráciától mentesen tartózkodási jogot biztosítsanak. Mindezt eddig két alkalommal hosszabbították meg automatikusan hat-hat hónappal. Az utóbbi 2024. március 4-ig szól. Az újabb, immár harmadik hosszabbításról az uniós belügyminisztereknek az Európai Bizottság vonatkozó javaslata nyomán kell majd dönteniük.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2023. augusztus 24. 05:26
Le kéne szoktatni mostmár a németeket arról, hogy más pénzén jóemberkedjenek!
Kanmacska
2023. augusztus 23. 17:26
Jönnek majd még egy jópáran sőt, talán most megint megsokszorozódik a menekültek száma, mert szorít a cipő kint. Katonákat óhajt a sereg.
Vermacska
2023. augusztus 23. 17:03
Hát ha be akarják vinni a kegyelemdöfést ukrajnának mint országnak, akkor hajrá!
anonymtalan2
2023. augusztus 23. 17:03
Had találjam ki! Őket lazán vissza lehet majd toloncolni egészen Unkrajnába szemben a migrikkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!