Verhofstadt szerint Orbán ötlete ihlette a lengyelek migránskvóta-ellenes népszavazását

2023. augusztus 13. 18:40

A liberális EP-képviselő szerint a PiS ki akarja vezetni Lengyelországot az EU-ból.

2023. augusztus 13. 18:40
null

Lengyelország népszavazást hirdetett az EU migránspolitikája kapcsán, melyet az ősszel esedékes lengyel parlamenti választások napján tartanak majd meg. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Jarosław Kaczyński PiS-elnök szerint a migrációs csomagról szóló népszavazás a lengyelek sorsáról is dönt.

A kormányfő-helyettes úgy fogalmazott: az a tét, hogy élhetnek-e továbbra is egy biztonságos, békés országban.

A népszavazást a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) javasolta azt követően, hogy az uniós tagországok belügyminisztereinek június eleji értekezletén előzetes megállapodást született a migránsok Európai Unión belüli áthelyezését célzó, kötelező szolidaritási mechanizmusról. Piotr Müller kormányszóvivő korábbi nyilatkozata szerint a népszavazáson az állampolgároknak egy kérdést tennének fel, amely arra vonatkozna, 

hogy Lengyelországnak bele kell-e egyeznie a migránsok kötelező áthelyezésébe.

Kirajzolódik tehát, hogy a PiS a Közel-Keletről és Afrikából érkező migrációt választotta választási kampánya kulcsfontosságú elemének az októberi parlamenti szavazás előtt, és ezzel igyekszik megakadályozni, hogy az ellenzéki Polgári Platform hatalomra kerüljön. A Polgári Platformot (PO) Donald Tusk vezeti, aki 2007 és 2014 között volt lengyel miniszterelnök, majd az Európai Tanács elnöke lett.

Bár Lengyelország több mint egymillió ukrán menekültet fogadott be, a közép-európai ország kevésbé nyitott a muszlim többségű országok menedékkérőire. 

Az elmúlt hónapokban a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok próbáltak átjutni a fehérorosz határon Lengyelországba, Varsó pedig azzal vádolta Minszket, hogy kétségbeesett embereket használ politikai fegyverként” – fogalmaz a téma kapcsán a Deutsche Welle.

Az említett cikket Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő is megosztotta közösségi oldalán, azzal a felkiáltással, 

hogy szerinte nem más, mint Orbán Viktor ötlete ihlette a lengyel népszavazást.

Hozzátette: „A PiS lépésről lépésre vezeti ki Lengyelországot az EU-ból, miközben a lengyel emberek, beleértve a PiS szavazókat is, a legeurópaibbak között vannak!” – fogalmazott.

Ezután pedig óva intette követőit, hogy ne higgyenek ezeknek a politikai játszmáknak és hazugságoknak.

Nyitókép: Alexandros Michailidis / POOL / Hans Lucas via AFP

 

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fenris
2023. augusztus 15. 14:08
:D ezek a debil figurák, akik még az ágyuk alá is orbándémont rettegnek, szerintem a legjobb PR a Patás számára, mert akinek ilyen ritka ellenszenves ellenségei vannak, az lehet, hogy egész jó arc :) Legalább annyi esze volna a progbalnak, hogy szalonképes figurákat állít a kirakatba... de nem. Hiszen pont ez a woke leglényege: akikkel elbánt a természet, azok akarják eltéríteni a normál többséget, az együttérzésüket kihasználva: "Ha mindenki debil lesz, senki se lesz az, én se."
esvany-0
2023. augusztus 15. 11:17
Verhofstadt: "a PiS ki akarja vezetni Lengyelországot az EU-bó"l. Nem, te hülye! Ti akarjátok az EU-t kivezetni az Európai civilizációból.
Kozmosz
2023. augusztus 14. 05:22
Az anyjába ezzel a negatív fogászreklámmal.
EX_Terminator
2023. augusztus 14. 05:05
1, és ha ő ihlette? 2, senki nem akar vele egy klubba lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!