„A lengyeleknek nem árt az eszkaláció, nekünk igen” – kétségbeestek a gabonaügy miatt az ukránok

2023. szeptember 21. 16:34

Hosszas cikkben elemzi a helyzetet az Unian, de a fő fókuszt a kétségbeesett megoldáskeresés kapja.

2023. szeptember 21. 16:34
null

Úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij ENSZ-felszólalásával odahaza is rendesen felkavarta az állóvizet. Egyre több megszólalás lát napvilágot ukrán oldalon, amely enyhíteni akarja az ukrán elnök által okozott károkat. Így tett Mykola Kniażycki parlamenti képviselő, aki szerint „az ukránok nem úgy gondolkodnak erről, mint Zelenszkij”, de hasonló álláspontot fogalmazott meg az egykori ukrán elnöki tanácsadó, Alekszej Aresztovics is, aki egyenesen azt mondta: végül minden ukrán vezetés politikai öngyilkosságot követ el. 

Ezt is ajánljuk a témában

S most hasonló hangokat lehet észrevételezni az Unian cikkében is, amely hosszas írásban elemzi a két ország között kialakult konfliktust. A portál megszólaltatta Olga Trofimcevát, Ukrajna külügyminisztériumának korábbi különleges megbízatású volt nagykövetét, aki szerint az ukrán vezetés „nem a konfliktus elsimítását, hanem eszkalálását tűzte ki célul. A gond az, hogy Ukrajna a háború miatt sokkal sebezhetőbb pozícióban van. 

egyáltalán nem hasznos számunkra az, ha most arról vitatkozgatunk, »ki itt a Jani«.”

Emlékeztet arra – és ezen folyamatot a Mandineren is végigkövettük –, hogy az ukrán vezetés tavaly ősz óta semmit nem tett a krízishelyzet megoldása érdekében, ennek eredménye pedig az, hogy „minden oldalról eszkalálódik a helyzet”, hisz itt nemcsak Lengyelországról, de Magyarországról, Szlovákiáról, Romániáról, Bulgáriáról, és potenciálisan Horvátországról is szó van.

Lengyelországnak nem fog ártani ez az eszkalácó. Na de nekünk?”

– fogalmaz Trofimceva.

Hangsúlyozta azt is: hiába fordult Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), a procedúra nem lesz gyors, akár egy évig is eltarthat. „A gabonaügynek távolról sincs vége” – összegzett a volt ukrán tisztviselő. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Aris Messinis / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. szeptember 21. 22:40
Ideje most már leselejtezni a zenebohócot, aki túlnőtt a szerepén. Bármikor visszamehet pöcszongoristának, ha le nem vágják a pöcsét.
Ergit
2023. szeptember 21. 20:15
A sz@rt már nem lehet visszalapátolni a lóba, és ahogy olvasok, igazából ,eg sem próbálják, csak úgy csinálnak kicsit, mintha igen. :D :D :D Tragi-komédia!
Jajdejónekünk
2023. szeptember 21. 19:54
Azért akarják a lengyeleket magukra haragítani, hogy a dühös polákok visszatoloncolják a katonakorú ukránokat!
Obsitos Technikus
2023. szeptember 21. 19:27
Jajgassatok csak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!