Berágtak a németek: nem vesznek át több migránst Olaszországból

2023. szeptember 14. 13:44

„Nagy kihívásokat” tapasztaltak a migránsok elhelyezésével kapcsolatban.

2023. szeptember 14. 13:44

Németország felfüggeszti az Európai Uniót Olaszországban elérő menedékkérők önkéntes befogadását – írták német lapok csütörtökön a szövetségi kormány tájékoztatása alapján. A belügyminisztérium egyelőre nem folytatja az önkéntes európai szolidaritás keretében Olaszország támogatására indított programot, amelyben 3500 menedékkérő átvételét tervezték, és több mint 1700 kérelmezőt már be is fogadtak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt a döntést két okból kellett meghozni. Az egyik a Németországra nehezedő migrációs nyomás, amely 

 

a menedékkérők elhelyezésében tapasztalható „nagy kihívások” révén mutatkozik meg

 

 – fogalmazott a minisztérium szóvivője. A másik ok az úgynevezett dublini eljárás alkalmazásának felfüggesztése Olaszország és más partnerországok részéről, ami azzal jár, hogy Németország az együttműködés hiányában nem tud visszaküldeni menedékkérőket a kérelmük elbírálására a menekültügyet szabályozó közösségi előírások alapján illetékes országba.

Az önkéntes átvételi program folytatásának feltétele, hogy a dublini eljárás ügyében „más helyzet alakuljon ki”, vagyis az olasz hatóságok visszavegyék az illetékességi körükbe tartozó kérelmezőket. Ebben az esetben „a szolidaritási mechanizmuson keresztül természetesen további menedékkérőket is befogadunk Olaszországból” – emelte ki a szóvivő. Hozzátette, hogy már augusztus végén tájékoztatták az olasz illetékeseket az önkéntes befogadási program felfüggesztéséről.

A tárca az állásfoglalással megerősítette a Die Welt című lap szerdai beszámolóját, amely szerint az olasz szervek az év eleje óta következetesen megtagadják minden egyes menedékkérő visszavételét, aki Olaszországban érte el az EU-t – és így Olaszországban kellene elbírálni a kérelmét -, majd továbbutazott Németországba.

Közel negyedmillió migráns már menedékjogi kérelmet adott be

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai szerint az idén augusztus végéig 204 461 ember nyújtott be menedékjog iránti kérelmet Németországban, 77 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. 

 

Ennél több menedékkérő csak négy évben érkezett Németországba, a volt Jugoszlávia összeomlását követő háborúk idején, 1992-93-ban és a legutóbbi nagy menekülthullám idején, 2015-16-ban.

 

A kormány a tervezett EU-s reformtól várja az ellátórendszerre nehezedő nyomás enyhülését. Ennek legfőbb eleme az úgynevezett határeljárás, amelynek keretében a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel rendelkező kérelmezőket az EU külső határán kialakítandó állomásokon kell elhelyezni, akár menekültügyi őrizet alatt, és a kérelem elutasítása esetén közvetlenül ezekből a létesítményekből kell őket visszajuttatni hazájukba.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2023. szeptember 17. 07:15
Az Európai Unió egy balfasz gittegylet. A saját határait se tudja/akarja megvédeni egy primitív csürhétől. Nem akarásnak nyögés a vége.
backstablive
2023. szeptember 15. 21:30
Jaajjj moore mi lessz velunk igy? Ki fog Berlinbe soprogetni?
pollip
2023. szeptember 15. 14:51
Nem értem! No bevándorló országként határozta meg saját magát!
nemecsek-3
2023. szeptember 14. 21:07
Akkor most várom azok kommentárját aki a kerítés ellen óbégattak mondván a migrik úgyis kimennek a nyugati határon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!